Οι επαναπρολήψεις «διαθέσιμων» και απολυμένων (βάσει Μνημοσίου) δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μέρος αυτών στην ΕΡΤ είναι από τις μονομερείς ενέργειες που, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει.

Παρά τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα ουδέποτε αποτέλεσαν «αγκάθι» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στην πρόταση που παραδόθηκε χθες προς συζήτηση από το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται ρητώς ότι θα πρέπει να αρθούν όλες οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση. Στο πεδίο του Δημοσίου, η θέση αυτή συνεπάγεται την ανάκληση περίπου 9.000 επαναπροσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων και αυτών από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ), οι οποίες συγκαταλέγονταν στις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επαναπροσλήψεις (σ.σ. εκτός αυτών που αφορούν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ) κοστολογούνται περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ηδη από τις αρχές Ιουνίου και ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκου Βούτση και Γιώργου Κατρούγκαλου εκκίνησε τις διαδικασίες, σε υλοποίηση νομοσχεδίου που είχε προηγηθεί, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη απολυμένων και «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων. Τυπικά, για τις περισσότερες κατηγορίες η διαδικασία αυτή έχει πλέον ολοκληρωθεί και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Το «μπαράζ» της επαναφοράς τους ξεκίνησε με την επαναπρόσληψη 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ακολούθησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι διαδικασίες επαναπρόσληψης περίπου 1.500 απολυμένων, ενώ μαζική είναι και η επιστροφή στον χώρο της Παιδείας. Περίπου 1.800 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ επανατοποθετούνται στις θέσεις τους, ενώ ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς επανασύστησε 1.174 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις προκειμένου να επαναπροσληφθούν «διαθέσιμοι» και απολυθέντες διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων.

Η λίστα των επαναπροσλήψεων συμπληρώνεται από την «επάνοδο» περίπου 1.500 σχολικών φυλακών και 1.500 δημοτικών αστυνομικών στις υπηρεσίες τους.

Περαιτέρω, τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την επανασύσταση 251 θέσεων στον ΟΑΕΔ και 180 θέσεων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ακολούθως, 19 θέσεις επανασυστάθηκαν στον ΟΓΑ, ενώ με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά επαναπροσλαμβάνονται 61 υπάλληλοι του ΕΟΤ οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε την επαναφορά 59 δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης επανασύστησε 29 θέσεις.

Ως προς την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, περίπου στα μέσα Ιουνίου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανήγγειλε ότι 1.559 πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επαναπρόσληψης και ως εκ τούτου, εφόσον το επιθυμούν, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απόφαση του κ. Παππά με την οποία επανέρχονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην ΕΡΤ, καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ 12 υπάλληλοι. Η επαναφορά τους, σύμφωνα με την απόφαση, αποτιμάται σε 113.000 ευρώ για το τρέχον έτος και 271.000 ευρώ για το 2016.

Επιτυχόντες ΑΣΕΠ

Πέραν της επαναφοράς απολυμένων και «διαθεσίμων», η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει παράλληλες διαδικασίες για την πρόσληψη περίπου 6.000 επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2009 μέχρι και το 2014.

Μαλιστα, όπως συνέβη και στην περίπτωση των επαναπροσλαμβανομένων, για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ήδη δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα κριτήρια για τον διορισμό τους.

Επαναπροσλήψεις στο δημόσιο:

στο πλαίσιο της «άρσης αδικιών», από τέλη Μαΐου μέχρι πριν το δημοψήφισμα άνοιξε η ΕΡΤ και επέστρεψαν στις δουλειές τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί μέσης εκπαιδεύσεως σε τεχνικές ειδικότητες που καταργήθηκαν ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους.

Η αναστροφή των προσλήψεων αφορά:

– σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, όπου εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, υπάλληλοι υπουργείων και ασφαλιστικών φορέων, σχολικοί φύλακες και 1559 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έκανα χρήση του επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου»

– καθηγητές στα ΕΠΑΛ που επανήλθαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσου Κουράκη που είχε προχωρήσει στην επανασύσταση συνολικά 2.413 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, 51 διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είχαν καταργηθεί δύο χρόνια πριν.

– στα πανεπιστήμια όπου ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε την επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Πρόκειται για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάς έκανε γνωστό ότι συστήνει επιπλέον 43 θέσεις για να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς προερχόμενους από διαθεσιμότητα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για τις διευθύνσεις διά βίου μάθησης.

– στον ΟΑΕΔ: και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε 4 αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκαν 519 θέσεις σε φορείς του υπουργείου του

– στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: επανασυστήθηκαν 180 προσωποπαγείς θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις 152 εξ αυτών να είναι κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

– στον ΕΟΤ: η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά υπέγραψε την επαναφορά 61 υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από το καθεστώς διαθεσιμότητας σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του οργανισμού.

– Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση επαναφοράς 69 υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου του και στον ΕΦΕΤ (υπαλλήλους ειδικοτήτων ΔΕ γεωργικού – κτηνοτροφικού, διοικητικού – λογιστικού, ηλεκτρολογίας – μηχανολογίας – ηλεκτρονικής και ΥΕ κλητήρων και προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών ραδιοφωνίας -τηλεόρασης, εργατών, φυλάκων – νυχτοφυλάκων κλπ) και βοηθητικού προσωπικού, κλητήρων.

– σχολικοί φύλακες: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης επανέφερε 1.500 υπαλλήλους της ειδικότητας αυτής που είχε καταργηθεί

Επιπλέον, επανέρχονται με τον νόμο Κατρούγκαλου και οι συνδικαλιστές και στον τομέα της απονομής του πειθαρχικού δικαίου. Τα πειθαρχικά συμβούλια γίνονται 5μελή με τη συμμετοχή «2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή περιφερειών και οι οποίοι υποδεικνύονται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ».

Αντίστοιχα, στα πειθαρχικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχονται 2 εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, εφόσον βρεθούν ισοδύναμα οι επαναπροσληφθέντες δεν θα απολυθούν.