Σχεδόν 12.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι με κοινωνικά κριτήρια αναμένεται να απορροφηθούν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τις ειδικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, τη φετινή χρονιά θα διατεθεί το 20% των θέσεων επί του συνολικού αριθμού εισακτέων στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια.

Οι υποψήφιοι σε αρκετές περιπτώσεις εισάγονται με χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τους υποψηφίους που διεκδικούν τις θέσεις της γενικής σειράς (90%). Οι διαφορές – κυρίως για την κατηγορία των πολυτέκνων- είναι σε κάποιες περιπτώσεις τεράστιες, φτάνοντας ακόμη και τα 3.000 μόρια.

Nαυτιλιακές σπουδές Είναι ενδεικτικό ότι την περσινή χρονιά στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά οι υποψήφιοι της γενικής σειράς εισήχθησαν με 15.975 μόρια, όταν οι συνυποψήφιοί τους που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες χρειάστηκαν μόλις 12.381.

Στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, η βάση για τη ΓΣ διαμορφώθηκε στα 20.193 μόρια, ενώ οι πολύτεκνοι πέρασαν τις πύλες του ιδρύματος με 19.044 μόρια.

Σημαντική ήταν η διαφορά που παρατηρήθηκε και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου. Η βάση για τη ΓΣ ήταν στα 16.199 μόρια, ενώ για τους πολύτεκνους στα 14.899. Αντίστοιχες είναι οι διαφορές σε δεκάδες πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τον αριθμό των θέσεων ειδικών κατηγοριών μπορούν να διεκδικήσουν οι παρακάτω υποψήφιοι:

Πολύτεκνοι ή υποψήφιοι τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι εφεξής η πολυτεκνική ιδιότητα θα διατηρείται ισοβίως.

• Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών. Ειδικότερα, όσοι έχουν τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.

• Υποψήφιοι με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών.

Σημειώνεται ότι ο αδελφός του υποψηφίου δεν θα πρέπει να είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου και θα πρέπει να σπουδάζει σε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

• Ορφανά από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.

• Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

• Τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας.

• Πολυδύναμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.

Μηχανογραφικό Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών για την εισαγωγή τους στον επιπλέον αριθμό θέσεων που καθορίστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς κρίνονται αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που θα δηλώσουν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου και, εφόσον δεν εισαχθούν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίνονται για τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται.

13 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

1. Ερ.: Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;

Απ.: Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων). Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί ενδεικτικά να λάβει υπόψη του τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση για κάθε Σχολή που δόθηκαν πέρυσι και τις αντίστοιχες βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρυσι (www.minedu.gov.gr).

Τι ισχύει για πολύτεκνους – τρίτεκνους

2. Ερ.: Χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΕ είναι δυνατή η ένταξη στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων;

Απ.: Οχι, το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην αντίστοιχη ειδική περίπτωση, μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. (Βλ: και σχετική ερώτηση Γ3 παρακάτω)

3. Ερ.: Υπάρχει ηλικιακό όριο στους τρίτεκνους;

Απ.: Οχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέλφια τους.

4. Ερ.: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;

Απ.: Οχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης των τέκνων και των αδελφών τους (π.χ. άγαμα ή έγγαμα).

5. Ερ.: Ποιοι άλλοι μπορούν να ενταχθούν στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων;

Απ.: Κατόπιν της με αριθμ. 332/2012 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου ΥΠΑΙΘΠΑ, τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι αλλοδαποί (που πληρούν τους όρους του άρθρου 5 του ν. 3454/2006), οι έχοντες βάσει του πιστοποιητικού οικογενειακής τους κατάστασης άνω των τριών ζώντα τέκνα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ για διάφορους λόγους (π.χ. υπέρβαση του ηλικιακού ορίου του πρώτου τέκνου τους), και δεν αποδεικνύουν έτσι την πολυτεκνική τους ιδιότητα, υπάγονται στην ειδική κατηγορία των τρίτεκνων υποψηφίων Πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνεπώς, στις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ειδική περίπτωση των τρίτεκνων, κατά τις οδηγίες του κεφαλαίου Β3 ii) της εγκυκλίου (πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν εντός εξαμήνου πριν από την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και τη σχετικά τροποποιημένη υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό και το ονοματεπώνυμο των ζώντων τέκνων – Υπόδειγμα 2α ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΕ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ).

Σπουδάζοντες αδελφοί

6. Ερ.: Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;

Απ.: Οχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του.

Το bonus είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον αριθμό θέσεων ανεξαρτήτως του τόπου που φοιτά ο αδερφός/ή, σε όσες σχολές ή τμήματα δηλώσει στο μηχανογραφικό του.

7. Ερ.: Ποιος είναι ο ενεργός φοιτητής;

Απ.: Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Από τις πανεπιστημιακές σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών. Φοιτητής με αναστολή φοίτησης δεν θεωρείται ενεργός φοιτητής.

8. Ερ.: Ποιες Σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;

Απ.: Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδελφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού.

Κοινωνικά κριτήρια – ορφανοί

9. Ερ.: Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια Σχολή;

Απ.: Οχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ. σπουδάζων/ουσα αδερφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών κ.λπ.). Ετσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων, επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων. (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Α2 παραπάνω).

10. Ερ.: Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;

Απ.: Οχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.

11. Ερ.: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;

Απ.: Οχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης του ορφανού (π.χ. άγαμος ή έγγαμος).

Πολύδυμα τέκνα

12. Ερ.: Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;

Απ.: Ναι, η περίπτωση των διδύμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων και μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατεξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ. τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.

13. Ερ.: Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε Σχολές της ίδιας περιοχής;

Απ.: Οχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω σε όσες σχολές ή τμήματα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους, ανεξάρτητα, όμως, ο ένας από τον άλλον.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΕ 10 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΤΟ 2013
ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
Νομική Αθήνας 18.571 17.708 18.323 18.284
Ψυχολογίας Αθήνας 17.794 17.025 17.626 17.452
Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης 16.199 14.899 15.821 15.738
Μαθηματικών Πάτρας 13.067 11.951 12.550 12.587
Πληροφορικής Θεσσαλονίκης 15.529 13.835 15.348 15.304
Ιατρική Ιωαννίνων 18.250 17.682 18.135 18.158
Οδοντιατρική Αθήνας 18.039 17.163 18.002 17.982
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 20.193 19.044 19.767 19.866
Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας 15.025 12.845 14.904 14.709
Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά 15.975 12.381 15.653 14.847

ΕΘΝΟΣ