Πείραμα με τα διετή προγράμματα στο νέο ΑΕΙ

Το «εργαστήρι πειραματισμού» για τα νέα που θα λειτουργήσουν στα ΑΕΙ θα αποτελέσει το υπό ίδρυση (ΠΔΑ).

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Παιδείας προσθέτοντας ότι αντίστοιχες δομές θεσμοθετούνται στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν σε Γαλλία και Βρετανία. Στα διετή προγράμματα θα γίνονται δεκτοί, με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου, απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ). Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, τα διετή προγράμματα θα παρέχουν αναβαθμισμένη κατάρτιση. Η επιτυχία τους θα προκαλέσει αύξηση του ενδιαφέροντος των αποφοίτων γυμνασίων για τα ΕΠΑΛ και θα οδηγήσει σε μείωση των παιδιών που θα επιλέγουν γενικά λύκεια και, κατ’ επέκταση, μείωση των υποψηφίων για τα . Κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την ελεύθερη πρόσβαση.

Η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, επιπλέον πρακτικής άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών, που θα πραγματοποιείται παράλληλα με τη φοίτηση, κατά το δεύτερο έτος. Θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επιπλέον, μπορούν να συνδέονται τα μαθησιακά αποτελέσματα με μονάδες του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στην ίδια ανακοίνωση για τη λειτουργία ΠΔΑ (με 11 διευκρινιστικές ερωτήσεις-απαντήσεις, που επαναλαμβάνουν διατάξεις του υπό ψήφιση ν/σ) το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου ΑΕΙ δεν θα είναι του ίδιου επιπέδου με του ΕΜΠ και των πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

Βίντεο για την έρευνα

Την ίδια στιγμή, χθες αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρωθυπουργού βίντεο για την προβολή των δράσεων της έρευνας. Το βίντεο συνοδεύει κείμενο που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «για πρώτη φορά οι επενδύσεις για την έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα φθάνουν το 1% του ΑΕΠ».

ip[
Exit mobile version