Πίνακας περιεχομένων

Το Δελτίο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους Λυκείου να διεκδικήσουν μία θέση σε δημόσιες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή σε ΑΕΙ. Ανάμεσα στις επιλογές που προσφέρονται βρίσκονται και οι Σχολές Αμεσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (), οι οποίες προσφέρουν πρακτική γνώση σε σύγχρονες ειδικότητες με στόχο την άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό δρόμο σπουδών που αφορά κυρίως όσους επιθυμούν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς τις θεωρητικές απαιτήσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων. Παρακάτω παρουσιάζουμε τι ακριβώς είναι οι , πώς λειτουργούν και ποιες ειδικότητες παρέχουν για το 2025.

Τι είναι οι Σχολές ΣΑΕΚ και ποιος ο ρόλος τους στο Παράλληλο Μηχανογραφικό

Οι αποτελούν δημόσιες δομές μη τυπικής εκπαίδευσης που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας.
Η συμμετοχή στις ΣΑΕΚ είναι ανεξάρτητη από την εισαγωγή στα ΑΕΙ, και ο κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει και τα δύο μηχανογραφικά (κύριο και παράλληλο) ταυτόχρονα ή μόνο το παράλληλο, εφόσον το επιθυμεί.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) υπάγονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η οποία έχει την ευθύνη για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία τους. Η διαμορφώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθορίζει τις ειδικότητες που προσφέρονται κάθε χρονιά και διαχειρίζεται τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού.

Οι σχολές αυτές προσφέρουν δωρεάν φοίτηση διάρκειας δύο ετών, με τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, που συχνά είναι και αμειβόμενη. Στόχος της ΔΥΠΑ είναι να εξασφαλίσει την άμεση διασύνδεση των αποφοίτων των ΣΑΕΚ με την αγορά εργασίας και να διευκολύνει την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σκοπός τους είναι να προσφέρουν στους αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δυνατότητες πρακτικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως η πληροφορική, η υγεία, ο τουρισμός, τα τεχνικά επαγγέλματα και άλλοι. Η φοίτηση διαρκεί 5 εξάμηνα και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση.

Δείτε εδώ 

Ποια είναι η διαφορά των ΣΑΕΚ από τα ΙΕΚ και άλλες δομές

Αν και οι σχολές ΣΑΕΚ μοιάζουν σε αρκετά σημεία με τα Δημόσια ΙΕΚ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Οι ΣΑΕΚ απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εντάσσονται αποκλειστικά μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού.

Αντιθέτως, στα ΙΕΚ εγγράφονται υποψήφιοι κάθε ηλικίας, με διαφορετικά κριτήρια. Οι ΣΑΕΚ λειτουργούν κυρίως σε σχολικές μονάδες (όπως ΕΠΑΛ ή Εργαστηριακά Κέντρα) και δίνουν έμφαση στην πρακτική εφαρμογή. Επίσης, παρέχονται δωρεάν και οι σπουδαστές δικαιούνται επιπλέον παροχές όπως μετακίνηση και σίτιση.

Παράλληλο Μηχανογραφικό 2025 - Τι είναι οι σχολές ΣΑΕΚ και ποιες ειδικότητες προσφέρουν

Πώς γίνεται η εισαγωγή στις σχολές ΣΑΕΚ

Η συμμετοχή στις σχολές ΣΑΕΚ γίνεται μόνο μέσω της υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, που συνήθως υποβάλλεται τον Ιούλιο. Οι υποψήφιοι επιλέγουν τις ειδικότητες και τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και η τοποθέτηση γίνεται βάσει μορίων, προτίμησης και διαθεσιμότητας.

Δεν απαιτούνται πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ δεν υπάρχουν δίδακτρα. Οι επιλεγέντες εγγράφονται στη σχολή που τους αντιστοιχεί και παρακολουθούν τα μαθήματα από το φθινόπωρο. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και οι απόφοιτοι αποκτούν Πιστοποιητικό Κατάρτισης με δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Διαβάστε 

Ποιες ειδικότητες προσφέρουν οι σχολές ΣΑΕΚ

Οι ειδικότητες στις σχολές ΣΑΕΚ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων με έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται τομείς όπως:

Πληροφορική και Ψηφιακές Τεχνολογίες

Επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας (π.χ. βοηθός νοσηλευτή, εργοθεραπείας)

Τουριστικά και Ξενοδοχειακά Επαγγέλματα

Τεχνικά επαγγέλματα (π.χ. ηλεκτρολόγος, μηχανικός αυτοκινήτων)

Οικονομικές και Διοικητικές υπηρεσίες

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα (γραφιστική, σχεδίαση μόδας κ.ά.)

Κάθε χρόνο οι προσφερόμενες ειδικότητες διαφοροποιούνται, ανάλογα με τις ανάγκες των περιφερειών και τα διαθέσιμα εργαστήρια. Οι επίσημοι πίνακες ειδικοτήτων ανακοινώνονται μαζί με την προκήρυξη του Παράλληλου Μηχανογραφικού.

Τι επαγγελματικά δικαιώματα προσφέρουν οι ΣΑΕΚ

Οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά από επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Αυτό τους επιτρέπει να ασκήσουν το επάγγελμα που σχετίζεται με την ειδικότητα που σπούδασαν και να ενταχθούν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας. Πολλές ειδικότητες προσφέρουν και δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα πρακτικής άσκησης ή επιδοτούμενης εργασίας.

Διάρκεια σπουδών στις σχολές ΣΑΕΚ

Η φοίτηση στις ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ διαρκεί συνολικά πέντε (5) εξάμηνα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα (5ο) αποτελεί εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης, με συνολικό χρόνο:
– 4 εξάμηνα θεωρίας & εργαστηρίων (~1.200 διδακτικές ώρες)
– 1 εξάμηνο πρακτικής (~960 ώρες)
Αυτή η δομή ισοδυναμεί με 2 πλήρη ακαδημαϊκά έτη, σύμφωνα με τις ενημερώσεις της ΔΥΠΑ και δημοσιεύματα για τα τρέχοντα προγράμματα ΣΑΕΚ

Που υπάρχουν σχολές ΣΑΕΚ

Οι ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ είναι εγκατεστημένες σε περίπου 30 δημόσιες δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα (ΕΠΑΣ ή ΙΕΚ), καλύπτοντας τόσο την αττική περιφέρεια όσο και την περιφέρεια, νησιά και μεγάλες πόλεις — εξασφαλίζοντας ευρεία πρόσβαση σε πρακτική κατάρτιση σε σύγχρονες ειδικότητες χωρίς δίδακτρα

Δείτε ολοκληρωμένη λίστα των ΣΑΕΚ που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ