Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου γνώρισαν τον Αττικισμό! Στη Βενετία την Παλαιογραφία και Κωδικολογία. Και τις ημέρες αυτές, στις αίθουσες του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, σε ένα ξεχωριστό summer school, οι Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και φιλολογία μαθαίνουν την εξέλιξη της ελληνικής γραφής, τα είδη της και μελετούν τους πολύτιμους κώδικες και τα σπάνια χειρόγραφα που διέσωσε στην Εσπερία, η Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας.

Η κινεζική φοιτητική αποστολή, με επικεφαλής την ελληνίστρια και διευθύντρια του τμήματος ελληνικής γλώσσας Yingxue Chen, συγκροτεί το τρίτο summer school που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, στο πλαίσιο του ανοίγματος που έχει δρομολογήσει, τον τελευταίο χρόνο, με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, το College de France (Σορβόνη- με 15 φοιτητές από χώρες της Ευρώπης), το φημισμένο επίσης Columbia της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου συνέκλιναν την εκπαιδευτική τους δράση στις αίθουσες του ελληνικού ερευνητικού κέντρου (του μοναδικού που λειτουργεί εκτός Ελλάδας) για να αντλήσουν από τα προγράμματά του στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό και το Βυζάντιο.

Μ. Μπόλαρης: Φάρος ελληνικού πολιτισμού στην καρδιά της Ευρώπης

«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας είναι μια πύλη πολιτισμού, ένας φάρος ελληνικού πολιτισμού στην καρδιά της Ευρώπης» επισήμανε στο μήνυμά του στους ξένους φοιτητές ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά προγράμματα με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητής ΑΠΘ Χρ. Αραμπατζής, «το τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Κινέζους φοιτητές αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ινστιτούτου, του κινεζικού πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Πριν από τη Βενετία, «οι Κινέζοι φοιτητές παρακολούθησαν στην Θεσσαλονίκη μαθήματα Ιστορίας της ελληνικής γλώσσας από την καθηγήτρια Άννα Νικήτα – Κόλτσιου με ενότητες για την πρωτοελληνική γλώσσα, τα αρχαία ελληνικά, την ελληνιστική κοινή-βιβλική γλώσσα, τον αττικισμό- πατερική γλώσσα, τη λειτουργική και νέα ελληνική γλώσσα. Στην Βενετία παρακολουθούν αυτές τις μέρες τα μαθήματα παλαιογραφίας και κωδικολογίας από τη δρα Κατερίνα Κορρέ.

Λίγες μέρες πριν, στους ίδιους χώρους υλοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης στο πλαίσιο του μαθήματος «Mediterranean Venice: Living and Losing a Maritime Empire».Tην συνεργασία είχε ζητήσει το αμερικανικό πανεπιστήμιο για την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση των φοιτητών του, σχετικά με την παρουσία των Ελλήνων και του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος στη Βενετία. Στους Αμερικανούς φοιτητές παρουσιάστηκαν οι αμφίδρομες διαδρομές Βυζαντινού πολιτισμού και Βενετίας και η δράση των Ελλήνων στην πόλη των Δόγηδων. Το Αρχείο της Αδελφότητας των Ελλήνων και ο τρόπος που αυτό είναι οργανωμένο, το χειρόγραφο του «Μυθιστορήματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», τα ευαγγελιστάρια του 12 και 13ου αιώνα καθώς και οι διάφοροι τύποι εγγράφων αποτελούν αντικείμενα του ενδιαφέροντος των ξένων φοιτητών και όπως γνωστοποίησε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η καθηγήτρια του Columbia University Κωνσταντίνα Ζάνου, η συνεργασία θα συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του μαθήματος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Columbia Summer in Venice Program.

Στο μήνυμά του, ο κ. Μπόλαρης τονίζει πως «είναι τεράστιες οι δυνατότητες μέσω των ερευνητικών αυτών συνεργειών να προβληθεί το εξαιρετικό αρχειακό και μουσειακό υλικό που αποτυπώνει την λαμπρή διαδρομή και ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας από τον 15ο αι. μέχρι σήμερα»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη σημερινή διοίκηση του Ινστιτούτου «για την υλοποίηση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και προγραμμάτων στην κατεύθυνση ανοίγματος του Ινστιτούτου στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους ορίζοντες με συνεργασίες αριστείας» και κατέληξε: «…Είναι πρόκληση κι ευθύνη μας η ανάδειξη, μέσω αυτής της πύλης, της διαχρονικής ποιότητας των γραμμάτων,των τεχνών, του πολιτισμού της ελληνικής, της ρωμαίικης διαχρονίας στην καρδιά της Βενετίας των 35 εκατ. τουριστών».