Πίνακας περιεχομένων
Αλλάζει το τοπίο στα ΑΕΙ – Διετής αποβολή για φοιτητές που συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις σε Πανεπιστήμια. Δείτε αναλυτικά.
Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια προωθεί η κυβέρνηση, με βασική αλλαγή τη δυνατότητα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας για όσους φοιτητές συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις.
Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προβλέπεται πως οι εμπλεκόμενοι θα στερούνται τη φοιτητική τους ιδιότητα για διάστημα δύο ετών.
Δείτε εδώ Οι Νέες παρεμβάσεις για τη βία στα Πανεπιστήμια
Διετής αποκλεισμός και πιθανή οριστική διαγραφή από τα Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, η διαδικασία δεν θα εξαρτάται από ανθρώπινους χειρισμούς, αλλά θα εφαρμόζεται αυτομάτως: «Έκανες κάτι; Συνελήφθης; Το διαπιστώνει η αστυνομία; Διαπιστωτικά αναστέλλεται η φοιτητική σου ιδιότητα για 2 χρόνια».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, ο φοιτητής θα αποβάλλεται οριστικά από το πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, αποτρέπεται η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – είτε φοιτητών, είτε καθηγητών, είτε πρυτάνεων – από «νοσηρές μειοψηφίες».
Ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι ήδη από το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χαρακτηρίζοντάς το ως «άσυλο ανομίας».
Η νέα δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει την ασφάλεια στους χώρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με έμφαση στον έλεγχο της εισόδου και στην επιβολή αστικών κυρώσεων σε περιπτώσεις καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας.
Οικονομικές συνέπειες για τους δράστες στα Πανεπιστήμια
Ειδική μνεία έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρόβλεψη περί αστικής αποζημίωσης για βανδαλισμούς και ζημιές. Όπως διευκρίνισε, οι καταστροφές θα χρεώνονται στο ΑΦΜ του υπευθύνου: «Έσπασες, κατέστρεψες; Θα πληρώσεις. Δεν το πλήρωσες; Στο ΑΦΜ σου». Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στη μετακύλιση του κόστους στους ίδιους τους δράστες και όχι στην κοινωνία.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ποινικών διαδικασιών για παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν έχουν χαρακτήρα τιμωρίας, αλλά αποσκοπούν στην προστασία της ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος. «Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες – χωρίς τιμωρητική διάθεση, αλλά με διάθεση συνεργασίας και σεβασμού στο Νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το κράτος δεν πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο σε φαινόμενα παραβατικότητας. Όπως είπε, αυτό ισχύει τόσο για τα πανεπιστήμια όσο και για τους αθλητικούς χώρους: «Το κράτος δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια στους παραβάτες, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στα γήπεδα».
Διαβάστε επίσης Βία στα Πανεπιστήμια: Τι ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη