– Στο Attika TV ο Νίκος Φίλης εξήγησε γιατί η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποτέλεσε συνειδητή μεθόδευση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση.

H ΕΒΕ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει και μάλιστα από εφέτος, ψηφίστηκε προκειμένου να υψώσει φραγμούς στη μόρφωση των νέων και να ανακατευθύνει τις ροές των αποφοίτων από τα δημόσια πανεπιστήμια στην ιδιωτική κερδοσκοπία, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως είπε ο Ν. Φίλης, σε αυτή την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κεραμέως απαντούσε μέχρι τώρα με ψέματα και παραπλάνηση. Έλεγε ότι το προηγούμενο σύστημα εισαγωγής ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αλήθεια είναι ότι το καθιέρωσε η κα Διαμαντοπούλου το 2010 και έμεινε απαράλλακτο από όλους τους υπουργούς έκτοτε (και από ΝΔ μέχρι το 2020). Υποστήριζε επίσης ότι τα χιλιάδες παιδιά τα οποία θα έκοβε από τα πανεπιστήμια θα έβρισκαν διέξοδο στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του πολυδιαφημισμένου «παράλληλου μηχανογραφικού».

«Ουδέν ψευδέστερον!» σημείωσε, παρατηρώντας ότι . Από αυτούς το 70% κατευθύνθηκε στα ιδιωτικά και μόνο το 30% στα δημόσια ΙΕΚ.

Συνεπώς η δήθεν εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ της πλειοψηφίας των αποκλειομένων από τα πανεπιστήμια απέτυχε παταγωδώς, είπε. Πέτυχε όμως το σχέδιο της ΝΔ να ενισχύσει τους υποστηρικτές και χρηματοδότες της κολεγιάρχες με πολλούς νέους πελάτες και πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Γι’ αυτό ποτέ η δήθεν κοπτόμενη για τις χαμηλές βαθμολογίες υπουργός, δεν εξήγησε τι είναι εκείνο που μεταμορφώνει έναν αποτυχόντα υποψήφιο του δημόσιου πανεπιστημίου σε “άριστο” σπουδαστή κολεγίου, στον οποίο μάλιστα δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον απόφοιτο πανεπιστημίου!» υπογράμμισε.

Τέλος, ο Ν. Φίλης προκάλεσε τη Νίκη Κεραμέως να διαψεύσει τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να τολμήσει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των καταρτιζομένων στα δημόσια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ πριν και μετά τη νομοθέτηση της ΕΒΕ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ