: Ανάρτηση σχετικά με την ανακοίνωση του αριθμού των , έκανε ο τομεάρχης παιδείας, του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του

Πέρσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια. Λόγω της εφαρμογής όμως της Ελάχιστης Βάσης, 17.000 από αυτές έμειναν κενές. Ήταν η πρώτη «σφαγή» των παιδιών της πανδημίας. Περικοπές με κλειστά σχολεία το μισό χρόνο, προβλήματα στην ύλη, προβλήματα στην οικογένεια -και αλλαγές στη μέση της χρονιάς!

Φέτος η κυβέρνηση πήρε ξανά το μαχαίρι και ανακοίνωσε νέα μείωση των διαθέσιμων θέσεων, κατά 9.000 φοιτητές σε σχέση με τον περσινό αριθμό.

Μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία Κεραμέως – Συρίγος – Μακρή παραπλανούν τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, αποφεύγοντας να αναφέρουν τη λέξη «μείωση». Γράφουν, «υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070». Άρα οι φετινές 68.394 θέσεις στο μυαλό όσων δεν έχουν την πλήρη εικόνα, θα φαίνονται… παραπανίσιες και αρκετές! Μόνο που βέβαια οι 60 χιλιάδες οφείλονταν στο κόψιμο της . Στο οποίο φέτος θα προστεθεί το κόψιμο από το συντελεστή βαρύτητας!

Η Ελλάδα απομακρύνεται σταθερά από τον ευρωπαϊκό στόχο, το 2030 να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 45%-50% των νέων ηλικίας 25-34 ετών. Στόχος που οι… φτωχοί δυτικοευρωπαίοι έχουν θέσει για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών τους. Αντίθετα εδώ, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων -και οικονομικοί χορηγοί της ΝΔ κατά δήλωσή τους- τρίβουν τα χέρια τους.

Αυτά τα αντίθετα συναισθήματα αναδεικνύουν τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύντομα όμως ο ελληνικός λαός θα λογαριαστεί με την πολιτική της. Όσο για την ΕΒΕ και την περικοπή των , το 2022 θα είναι η τελευταία τους χρονιά. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αυτές τις ταξικές διατάξεις από την πρώτη μέρα στην εξουσία.