: Την επόμενη εβδομάδα το αναμένεται των στα , με τους υποψηφίους να μετρούν πια αντίστροφα για την έναρξη των .

Πέρα από την αγωνία για την επιτυχία τους στις , οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι και με την επιλογή των τμημάτων, πολύ σημαντικό στην εποχή μας, δεδομένου ότι από αυτήν την επιλογή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό τους μέλλον.

Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει ορισμένα από τα τα οποία οδηγούν σε πολλαπλές επιλογές, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος τους δεν παραπέμπει σε αυτές.

Δικαιώματα Οικονομολόγου

Οι μαθητές που επιλέγουν το 1ο έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου (εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος) αν επιλέξουν τα ακόλουθα τέσσερα τμήματα:

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Παντείου (1ο και 4ο): Οι φοιτητές του τμήματος αποκτούν γνώσεις αναφορικά με τη διεθνή διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις, τη διεθνή οικονομική και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι απόφοιτοι του Πειραιά, εφόσον επιλέξουν την κατεύθυνση της διεθνούς οικονομικής, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΟΕΕ και μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου εγγράφονται στο ΟΕΕ, εφόσον έχουν επιλέξει την κατεύθυνση διεθνούς πολιτικής οικονομίας και πολιτισμικών σχέσεων, με την προϋπόθεση ότι το 50% των μαθημάτων κορμού είναι οικονομικής κατεύθυνσης.

Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκης (1ο και 4ο): Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος συνδυάζει μαθήματα γλωσσών (τουρκικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά), οικονομικά και πολιτισμικά, για να δημιουργήσει επιστήμονες ικανούς να δραστηριοποιηθούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας. Εφόσον επιλέξουν την ειδίκευση Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις, μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι καθώς έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΟΕΕ.

Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας (1ο – 4ο): Το τμήμα με τα μαθήματα διοίκησης προετοιμάζει στελέχη που θα δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον δημόσιο τομέα.

Οι μαθητές του 2ο επιστημονικού πεδίου θα έχουν και αυτοί δικαιώματα οικονομολόγου αν επιλέξουν:

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου (2ο και 4ο)

Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμου (2ο)

Πληροφορικής Πειραιά, ΟΠΑ/ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ Θεσσαλονίκης (2ο-4ο)

Οι υποψήφιοι του 3ου έχουν τη δυνατότητα τη φετινή χρονιά να επιλέξουν το λειτούργημα του δασκάλου ή νηπιαγωγού ειδικής αγωγής.

Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Βόλου (κοινό σε όλα): Από τις μαθησιακές δυσκολίες έως το φάσμα του αυτισμού, αλλά και αναπηρίες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και απασχόληση σε δημόσια και ιδιωτικά ειδικά σχολεία έχει τη δυνατότητα απορρόφησης ο απόφοιτος του τμήματος.

Μηχανολόγοι Μηχανικοί

Οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις επιλογές με το του γεωπόνου καθώς και του μηχανολόγου μηχανικού επιλέγοντας τα παρακάτω τμήματα:

Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης / Χανίων (2ο και 4ο): Με ένα πρόγραμμα σπουδών πολυσύνθετο που καλύπτει γνώσεις μηχανολόγου, πληροφορικής, συστημάτων παραγωγής και διοίκησης, δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να εγγράφονται στην κατηγορία των μηχανολόγων μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποκτώντας τα δικαιώματα του μηχανολόγου μηχανικού.

Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας – Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αθήνας (3ο και 4ο): Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων συνδυάζει γνώσεις γεωπονίας με μαθήματα όπως εδαφολογίας, φυσιολογία φυτού, γεωργική μηχανολογία με γνώσεις επιχειρηματικές, εφαρμοσμένες στη γεωργία και την αγροτική οικονομία. Οι απόφοιτοί τους έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα του γεωπόνου και όχι του οικονομολόγου.