Πανελλήνιες 2015 Τι θα γίνει με τις βάσεις 2015 τις σχολές και την ανακοίνωση βαθμολογιών

Έως και την Παρασκευή 19 Ιουνίου λήγει ο χρόνος βαθμολόγησης των μαθημάτων και από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια της χώρας.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εστάλη χθες στα βαθμολογικά κέντρα, η τελική ολοκλήρωση-οριστικό κλείδωμα των βαθμολογιών θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα (ήδη χθες ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας). Θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες ώστε οι βαθμολογίες να αποσταλούν στα λύκεια της χώρας, όπου και θα αναρτηθούν.

Παράλληλα, την ημέρα της ανάρτησης οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα (Δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή) πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαία ελληνικά.

Οι βαθμοί των μαθητών που εξετάστηκαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2015 θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου

Τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Οι βάσεις των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται να πέσουν συγκρατημένα. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πρώτοι έγκυρα και έγκαιρα τις βάσεις 2015 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι άλλοι δύο παράγοντες που θα επιρεάσουν την κίνηση των βάσεων είναι:

  • O αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων
  • H σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση –ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης.

2ο και 4ο πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.

3ο πεδίο Επιστήμες υγείας

Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας ήταν πιο δύσκολα από πέρυσιόχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Ομως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.

4ο πεδίο Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης

Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μεινουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Σφαγή σε μαθηματικά και φυσική δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογίες στις Πανελλήνιες 2015. Πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σε ποιες σχολές θα υπάρξει κατρακύλα εως και 1.000 μόρια. Τι εκτιμά για το Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης.

Συμπερασματικά, σε όλα τα πεδία περιμένουμε πτώση των βάσεων εως και 1.000 μόρια και σε κάποιες σχολές και πάνω από 1.000 μόρια, αυτό θα γίνει λόγω των κακών επιδόσεων των παιδιών. Οι αριστούχοι αναμένεται να μειωθούν γύρω στο 18%.
Οπως δήλωσε στο Newsit ο εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης “είναι μεγάλη
η αγωνία των παιδιών για τη διακύμανση των βάσεων και η αλήθεια είναι ότι φέτος τα θέματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από τις άλλες χρονιές, έτσι όπως κρίνουν οι διάφορες επιστημονικές ενώσεις. Δηλαδή η Μαθηματική εταιρεία, η Ένωση Φυσικών και άλλες ενώσεις. Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη αξιοπιστα συνεπώς δε μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα με αριθμούς, η γενική αίσθηση όμως είναι οτι θα έχουμε πτώση των βάσεων.
Τι θα γίνει στο 1ο επιστημονικό πεδίο
Εκεί όπου έχουμε τις σχολές φιλολογίας, τις νομικές σχολές, τις ξένες φιλολογίες και τις παιδαγωγικές σχολές, εκεί τα αρχαία ήταν δύσκολα φέτος. Ακόμη και στα λατινικά, μάθημα παραδοσιακά εύκολο, τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι. Στην έκθεση ενώ το θέμα πολλοί το χαρακτήρισαν sos, το κείμενο ήταν πιο δύσκολο. Συνεπώς περιμένουμε πτώση στις βάσεις, σημαντική και απροσδιόριστη του αριθμού μορίων καθώς τα αρχαία είναι βασικό μάθημα και άρα μία μονάδα στα αρχαία, είναι όσο δυο μονάδες από τα υπόλοιπα μαθήματα.
Σφαγή στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Στο 2ο πεδίο που περιλαμβάνει φυσικο-μαθηματικές σχολές και στο 4ο πεδίο που περιλαμβάνει τις πολυτεχνικές σχολές, έγινε σφαγή στα μαθηματικά και κυρίως στη φυσική. Αυτό αναμένουμε να ρίξει πάρα πολύ τις βάσεις καθώς μιλάμε για τα δύο βασικά μαθήματα των πεδίων αυτών. Μιλάμε για πτώση εως και 1.000 μόρια και σε κάποιες σχολές μιλάμε και για ακόμη μεγαλυτερη πτώση.
Μικρότερη θα είναι η πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο
Εδώ που είναι οι επιστήμες υγείας, τα παιδιά έχουν δώσει φυσική και μαθηματικά και προφανώς δεν έχουν πάει καλά αλλά εκεί τα μαθήματα αυτά δεν είναι βασικά. Στη Βιολογία που είναι βασικό μάθημα ωστόσο ακούσαμε γκρίνιες για δύσκολα θέματα συνεπώς και εδώ θα περιμένουμε πτώση των βάσεων σε σχέση με το 2014.
Σφαγή και στο 5ο επιστημονικό πεδίο όπου περιλαμβάνονται οι σχολές της αστυνομίας
Εδώ που είναι οι σχολές οικονομίας και διοίκησης και είναι και οι σχολές της αστυνομίας και οι στρατιωτικές, τα μαθηματικά γενικής παιδείας που είναι το δεύτερο βασικό μάθημα έγινε σφαγή. Τα θέματα ήταν δύσκολα ειδικά για τα παιδιά που προέρχονταν από τη θεωρητική κατεύθυνση και ήταν πολύ δύσκολο να τα διαπραγματευτούν. Συνεπώς και εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων.
Η μείωση των μετεγγραφών θα ρίξει τις βάσεις στις σχολές της επαρχίας
Να ξέρετε οτι γενικώς θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και επαρχίας γιατί μείωνονται δραστικά οι μετεγγραφές φέτος σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Αυτή η μείωση των μετεγγραφών θα κόψει διαδρομές του στυλ, παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών που δήλωναν για παράδειγμα τη σχολή πολιτικών μηχανικών στην Ξάνθη για να βρεθούν τελικά στο Μετσόβειο. Να ξέρουν λοιπόν τα παιδιά ότι αν δηλώσουν σχολή στην Ξάνθη υπάρχει περίπτωση να μείνουν εκεί και να μην καταφέρουν να έρθουν στην Αθήνα. Συνεπώς δε θα δηλώσουν σχολές επαρχίας με την ίδια ευκολία που δήλωναν πέρυσι και άρα αυτή είναι μια ακόμη αιτία της πτώσης των βάσεων στις επαρχιακές πόλεις.
Πως να αντιδράσουν τα παιδιά στην κακή βαθμολογία
Συνήθως σε χρονιές που τα θέματα είναι δύσκολα τα παιδιά όταν δουν τους βαθμούς τους απογοτεύονται και βάζουν τα κλάματα. Το σωστό όμως είναι τα παιδιά να είναι ψύχραιμα καθώς όταν θα βγουν οι βάσεις, τότε θα κριθούν όλα. Οι βαθμοί που θα πάρουν τώρα και μπορεί να τους φανούν χαμηλοί, μπορεί να αποδειχτούν αρκετοι και ικανοι για να περάσουν στη σχολή των ονείρων τους” είπε τέλος ο εκπαιδευτικός ερευνητής.
newsit.gr

Εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Το διάστημα 22 με 26 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες με την ανάρτησή τους στα σχολεία ενώ ως είθισται οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτές και ηλεκτρονικά πληκτρολογώντας τον 8ψηφιο κωδικό και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο.

Υπάρχει γενική αίσθηση για πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία λόγω του βαθμού δυσκολίας των φετινών θεμάτων ιδίως σε μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας που διαμορφώνουν σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μορίων. Όπως έχουμε γράψει δε μπορούν ακόμα να δοθούν αριθμητικά δεδομένα για το μέγεθος της πτώσης εάν δεν ανακοινωθούν και τα στατιστικά των επιδόσεων.

Επίσης, πρώτοι έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν παράμετροι όπως η μείωση των εισακτέων και οι αλλαγές στις μετεγγραφές που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής και ενδεχομένως να συγκρατήσουν την πτώση.

1ο επιστημονικό πεδίο

Τα θέματα, ιδίως στο άγνωστο των Αρχαίων, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας χαρακτηρίστηκαν αρκετά δύσκολα από εκπαιδευτικούς και υποψηφίους και αυτό πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πολλές εξ αυτών μείωσαν τους εισακτέους τους. Για παράδειγμα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε μείωση εισακτέων κατά 5 άτομα σε κάθε μια, ενώ μείωση έχουμε και στα περιζήτητα τμήμα Ψυχολογίας.

2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Τα θέματα στα δυο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά και Φυσική χαρακτηρίστηκαν από τις επιστημονικές ενώσεις πιο δύσκολα από τα περσινά. Μάλιστα η Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε τα φετινά θέματα λέγοντας ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα χαμηλώσουν τις βάσεις κατά αρκετές δεκάδες μόρια συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2014.

3ο επιστημονικό πεδίο

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση αλλά όχι στα επίπεδα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου καθώς Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν έχουν συντελεστές βαρύτητας, ενώ τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίστηκαν εύκολα. Από την άλλη απαιτητικά ήταν τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης. Η πτώση θα συγκρατηθεί και από τον περιορισμό των θέσεων των εισακτέων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μόνη Ιατρική, που σημείωση οριακή αύξηση εισακτέων κατά 5 άτομα ήταν η Ιατρική Αθήνας ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνεται μείωση.

5ο επιστημονικό πεδίο

Δύσκολα χαρακτηρίστηκαν τα μαθηματικά γενικής παιδείας, ωστόσο εύκολα ήταν τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου διεκδικούνται όμως σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης που είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική ενώ από την άλλη πλευρά οι μαθητές της θεωρητικές φαίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ότι θα βρεθούν κάτω από τη βάση. Αναμένεται λοιπόν, πτώση των βάσεων και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Στρατιωτικές σχολές

Μείωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές. Οι επιδόσεις των υποψηφίων αναμένονται να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014.

Σχολές Αστυνομίας

Στις σχολές Αστυνομίας τόσο την Αστυφυλάκων όσο και την Αξιωματικών ο αριθμός εισακτέων είναι ακριβώς ο ίδιος με το 2014 (212 εισάγονται στην Αστυφυλάκων με πανελλαδικές και 35 στην Αξιωματικών) οπότε το επίπεδο δυσκολίας των φετινών θεμάτων ίσως οδηγήσει τις βάσεις πιο κάτω.

Ο παράγων μετεγγραφές

Όπως έχουμε γράψει το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περίπου 11.500 υποψήφιοι μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους από Τμήματα της Περιφέρειας σε αντίστοιχα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου και κατευθύνθηκε το 80-85% των μετεγγραφών.

Tο Υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία οι μετεγγραφές θα ανέρχονται στο 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων σε κάθε Τμήμα. Πιθανόν ο αριθμός των θέσεων για μετεγγραφές πρωτοετών να φθάσει τις 5.000-6.000 αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός εισακτέων σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη είναι περίπου 27.000.

Η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά θέσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετεγγραφές ακόμα και για πολύτεκνους, τρίτεκνους θα πραγματοποιούνται με μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες για να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας.

Πέρσι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι δήλωναν αβίαστα το τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο κ.α. Οι αλλαγές στις μετεγγραφές ίσως οδηγήσουν τους υποψηφίους να δηλώσουν Τμήματα στον τόπο κατοικίας τους συγκρατώντας από τη μια πλευρά την πτώση σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυξάνοντας την πτώση σε Περιφερειακά Τμήματα.