Πανελλαδικές 2016: Ένας μήνας έμεινε…

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/04/2016 - 13:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Πώς κατανέμονται οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανά κατηγορία υποψηφίων

avgi.gr Της Μίνας Κωστοπούλου

Ένας μήνας έμεινε για τις Πανελλαδικές, που φέτος θα γίνουν με δύο συστήματα· έξι μαθήματα ή τέσσερα συν ένα για όσους θέλουν να διεκδικήσουν πρόσβαση σε σχολές από δεύτερο επιστημονικό πεδίο.

Ο αριθμός των τελευταίων μένει να ανακοινωθεί. Είναι ένα από τα λίγα πλέον στοιχεία για την ταυτότητα των υποψηφίων στις εξετάσεις που δεν έχει ανακοινωθεί.

Οι μαθητές έχουν πια ελάχιστες μέρες στο σχολείο, οι οποίες γίνονται απουσίες λόγω διαβάσματος. Εξάλλου, μια επιτυχία στα τέσσερα μαθήματα, με το νέο σύστημα, πριμοδοτεί περισσότερο τους υποψηφίους, αφού αυξάνεται ο συντελεστής βαρύτητας. Αντίστοιχα, μια αποτυχία ενδέχεται να τους επιβαρύνει. Σε κάθε περίπτωση, μειώνεται ο όγκος της ύλης που έχουν να επεξεργαστούν.

Οι μαθητές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των θέσεων σε κάθε τμήμα ανά υποψηφίους παλιού και νέου συστήματος και τύπους σχολείων. Αυτό βέβαια θα γίνει αφού βγει -εντός των ημερών- η υπουργική απόφαση που θα εντάσσει στα μηχανογραφικά την εισαγωγική κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Έτσι, η επιλογή των εξεταζόμενων θα γίνει ανάμεσα σε 170 τμήματα ΤΕΙ και -πλέον- σε 274 τμήματα πανεπιστημίων. Το παλιό τμήμα Σλαβικών Σπουδών οι υποψήφιοι φέτος θα το βρουν ως τμήμα Ρωσικών και Σλαβικών Σπουδών.

Επίκειται να καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων, καθώς και τα προγράμματά τους αυτά των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Για πρώτη φορά, και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα έχουν δικαίωμα επαναληπτικής εξέτασης, αφού μέχρι τώρα, αν έχαναν μάθημα, έπαιρναν απλώς… μηδέν. Οι επαναληπτικές θα γίνουν μαζί με τις ενδοσχολικές και όσοι χάσουν εξέταση ενδοσχολικού, λόγω επαναληπτικής πανελλαδικώς εξεταζόμενου, θα έχουν δικαίωμα να το ξαναδώσουν.

Τα δελτία εξεταζομένου πρέπει να διανεμηθούν στους δικαιούχους έως τις αρχές Μαΐου ή το αργότερο μέχρι τη λήξη μαθημάτων του τρέχοντος διδακτικού έτους, δηλαδή μέχρι τις 11 Μαΐου, και θα αναφέρουν αν ο υποψήφιος δίνει με το παλιό ή το νέο σύστημα.

Loading...
  • europalso   ideascentral