Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και την απεργιακή κινητοποίηση των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στις 17 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Στηρίζει τις πολύμορφες δράσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας δράση για την Παιδεία» που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επαγγελματική εκπαίδευση χτυπά για μια ακόμα φορά τα μορφωτικά δικαιώματα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντεργατικής επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο στο σύνολό του υποβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση. Βρίσκεται μακριά απ τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών για ουσιαστική ποιοτική αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με ολόπλευρες  γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία.

Το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και οδηγεί στην συρρίκνωση τους. Τα πτυχία υποβαθμίζονται στο επίπεδο 3 από 4, δηλαδή ακόμα χαμηλότερα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα για να υπηρετήσουν την επιδίωξη  των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνή, ευέλικτή εργατική δύναμη.  Εύλογη λοιπόν και η ανησυχία των σπουδαστών που φοιτούν σήμερα στις σχολές, αλλά και των αποφοίτων για την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Εισάγει απαράδεκτες διαδικασίες εξετάσεων πιστοποίησης.

Η ανησυχία για συρρίκνωση των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ είναι δικαιολογημένη. Η στροφή στην κατάρτιση από 15χρονών στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης είναι ενδεικτική των επιδιώξεων των εργοδοτών και του κράτους τους. Δίκαιη είναι και η αντίδραση των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, για κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση εξαπατά μιλώντας  για αναβάθμιση την ίδια στιγμή που μειώνει τις δαπάνες για την Επαγγελματική Εκπαίδευση κατά 34% στο κρατικό προϋπολογισμό του 2021!

Η επιδίωξη υποβάθμισης του έργου του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνεται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, αλλά και απ τον ίδιο τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για το 2021 που είναι μειωμένος κατά 38% για τα επιδόματα ανεργίας.

Στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης για λογαριασμό της εργοδοσίας, απαντάμε συλλογικά, συντονίζουμε τους αγώνες μας για πραγματική αναβάθμιση, σύγχρονη επαγγελματική μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα και πτυχία με αξία.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και όλοι μαζί διεκδικούμε:

Ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύγχρονα εργαστήρια, εξοπλισμός και υποδομές για όλες τις δομές  της Επαγγελματικής Εκπαιδευτικής Κατάρτισης.

Οι σπουδαστές και οι μαθητές να μπορούν σπουδάσουν στις ειδικότητες που επιθυμούν .

Ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας .

Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας/πρακτικής.

Μόνη προϋπόθεση για τη δουλεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα με το πτυχίο. Κατάργηση της πιστοποίησης.