ΠΑΜΕ Κερατσινίου –Περάματος: Στα λόγια με τη δίχρονη, στην πράξη με τον Πατούλη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/04/2018 - 14:22 | Author: Newsroom

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις – "Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα που οδηγούν οι πράξεις σου. Αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα"

Μαχάτμα Γκάντι.

Στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας δεν θα εφαρμοστεί το δίχρονο νηπιαγωγείο με ευθύνη του διευθυντή Π.Ε. Εκπαίδευσης Πειραιά και του προέδρου του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Συνεδρίασε την Τρίτη 3/4 η Τριμερής Επιτροπή για την εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4521/2018. Η Επιτροπή, με πρόεδρο τον Δ/ντη Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και μέλη το Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.Κερατσινίου-Περάματος«Ν. Πλουμπίδης», δεν κατέληξε σε απόφαση για την άμεση υλοποίηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (από το σχολικό έτος 2018 – 2019) στα νηπιαγωγεία του συγκεκριμένου δήμου.

Ως την προηγούμενη μέρα η ΑΣΕ ΠΑΜΕ που έχει πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου δεν ενημέρωσε το ΔΣ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος στην τριμερή επιτροπή. Αναγκαστήκαμε να του υπενθυμίσουμε ότι εκεί δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, όπως αρέσκεται να κάνει όλο το τελευταίο διάστημα, αλλά το Σύλλογο. Ως Α.Ρ.ΠΑ καταθέσαμε γραπτώς την πρότασή μας.

Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη υπέρ της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής στα σχολεία του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και το κείμενο-πρόταση κατάληγε με τα εξής αιτήματα:

Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (Μαζικοί διορισμοί, 15 νήπια στο τμήμα, Τμήματα Ένταξης σε κάθε Νηπιαγωγείο, Ενίσχυση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης κ.λπ.)

Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση νέων διδακτηρίων.

Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Συλλόγου, που μας ενημέρωσε ότι έχει δική της πρόταση την οποία και θα καταθέσει.

Κατά την συνεδρίαση:

Ο Προεδρεύων της επιτροπής, Δ/ντης Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, διατύπωσε την παρακάτω θέση:

Είναι υπέρ της γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Συνηγορεί στο να κληθούν όλα τα προνήπια να εγγραφούν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Εκτιμά όμως ότι με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και τη διαθέσιμη υποδομή δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019).

Θεωρεί ότι πρέπει από φέτος να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής από την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020)

2.Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας δήλωσε ότι, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμβάλλουν στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων τους, μπορεί να εξασφαλίσει και να εξοπλίσει τις 15 επιπλέον αίθουσες που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή στον δήμο του της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τη νέα σχολική χρονιά(2018-2019).Εξήγησε πως αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εξασφάλιση αιθουσών σε υπάρχοντα διδακτήρια, είτε με την εκμίσθωση χώρων ή με την εγκατάσταση βαρέος τύπου προκατασκευασμένων αιθουσών σε αύλειους χώρους που θα καταδειχθούν.

3. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου του Πειραιά «Η Πρόοδος» που συμμετείχε στη σύσκεψη, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, αφού 7 Νηπιαγωγεία από τα 28 του Δήμου μας, ανήκουν στο συγκεκριμένο σύλλογο δήλωσε απερίφραστα ότι:

Είναι υπέρ της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019).

Ότι τα αιτήματα που καταγράφονται στο υπόμνημα για την εύρυθμη – κατά τις θέσεις του Συλλόγου και της Δ.Ο.Ε.- λειτουργία των νηπιαγωγείων, δεν αποτελούν λεόντειες και προσχηματικές προϋποθέσεις με στόχο να φέρουν προσκόμματα και εντέλει να αποτρέψουν την άμεση εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου. Αντιθέτως ιεραρχούμε ως υψηλής προτεραιότητας ζήτημα την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικήςαγωγήςκαι εκπαίδευσης από την νέα σχολική χρονιά, γιατί αυτό επιτάσσουν τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας όσο και τα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων νηπιαγωγών.

4. Δυστυχώς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», που είχε και το δικαίωμα ψήφου, αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της άμεσης εφαρμογής στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από την νέα σχολική χρονιά. Με προσχηματικές δικαιολογίες περί όρων και προϋποθέσεων αρκέστηκε σε γενικές διατυπώσεις υπέρ τις δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια. Ζήτησε εγγυήσεις ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει τους αναγκαίους διορισμούς. Δήλωσε ότι θα πρέπει να δει πρώτα τις αίθουσες που θα ενοικιαστούν και αν είναι κατάλληλες να τοποθετηθεί υπέρ. Έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση τους 15 μαθητές ανά τμήμα, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και βοηθητικού προσωπικού. Ισχυρίστηκε- παρόλο που ο νόμος προβλέπει το αντίθετο- ότι ακόμα και στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η δίχρονη θα μπορούν οι γονείς να επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

Το συγκεκριμένο ερώτημα όμως για την άμεση εφαρμογή της στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας δεν το απάντησε ποτέ. ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ! Επέλεξε το ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή, δηλώνοντας ότι αυτός δεν μπορεί να συμβάλλει με κάποιο τρόπο στο εγχείρημα, αλλά θα περίμενε να δει τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Δήμου. Αρνητική εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά για το ότι στη συνεδρίαση ήταν παρούσα και η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, παρόλο που η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή για όποιον επιθυμούσε να την παρακολουθήσει. Εξάλλου σε δεκάδες τέτοιες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, παρευρίσκονται σύσσωμα τα ΔΣ των συλλόγων για να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε οι επιτροπές να εφαρμόσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή.

Με τη στάση του αυτή ο Πρόεδρος του Συλλόγου διευκόλυνε το Δ/ντη Π. Εκπαίδευσης να κηρύξει άκαρπη τη συνεδρίαση της επιτροπής και να παραπέμψει στις καλένδες την υλοποίηση του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου. Διευκόλυνε ταυτόχρονα τον υπουργό Παιδείας απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση να προβεί σε περισσότερες προσλήψεις. Διευκόλυνε τέλος τις περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων που αποδομούν την δημόσια εκπαίδευση.

Η στάση αυτή του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», είναι αναντίστοιχη προς τους αγώνες και τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακυρώνει τους αγώνες των νηπιαγωγών και του εκπαιδευτικού κινήματος που εδώ και δεκαετίες έχουν ως κύριο αίτημα τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ναρκοθετεί την άνιση μάχη που δίνεται ενάντια στις μνημονιακές περικοπές και την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ιδιαίτερα απέναντι στην αδηφάγο «παιδαγωγική βιομηχανία» που απομυζά τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών και επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων πλευρών της εκπαίδευσης.

Διευκολύνει αυτούς που ονειρεύονται το ολοκληρωτικό πέρασμα της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους Δήμους και στους ιδιώτες.

Loading...


  • europalso   ideascentral