Συνάδελφοι, Με αφορμή τη νέα τροποποίηση που επιχειρείται στον Ενιαίο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης σε δύο Γενικές Γραμματείες, λίγους μόνον μήνες μετά την εφαρμογή του, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:


ΟΣΕΚΔΥΠ

Είχαμε εξαρχής καταγγείλει σε όλους τους τόνους τον ισοπεδωτικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρα του νέου Οργανισμού και την προχειρότητα με την οποία δουλεύτηκε. Το γεγονός ότι αμέσως σχεδόν μετά την εφαρμογή του η ίδια πολιτική ηγεσία , που τον επέβαλε, προβαίνει σε τροποποιήσεις του μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο τον προβληματικό του χαρακτήρα.

Οφείλουμε να καταγγείλουμε την λογική που διέπει τις αλλαγές που γίνονται στον Οργανισμό καθώς δεν κινούνται στην κατεύθυνση της διόρθωσης των δυσλειτουργιών του υφιστάμενου Οργανισμού και της θωράκισης του επιτελικού και αυτοτελούς χαρακτήρα της Κ.Υ., αλλά συγκεκριμένα δημιουργούν ένα θολό τοπίο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΓΓΝΓ τόσο σε θέματα στελέχωσης όσο και σε οικονομικά ζητήματα.

Αναρωτιόμαστε γιατί απαιτείται μια τέτοια διεύρυνση των δομών προκειμένου να υπηρετηθούν οι πολιτικές για τη Νέα Γενιά και τι εξυπηρετεί ο ουσιαστικός της διαχωρισμός από τις υπηρεσίες της ΚΥ του Υπουργείου.

Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος πλήρωσης των θέσεων των Υπηρεσιών της ΓΓΝΓ αποκλειστικά με προσωπικό εκτός Υπουργείου και πιθανόν και εκτός Δημοσίου Τομέα καθώς στο προς ψήφιση άρθρο 32 αναφέρεται το εξής «η πλήρωση των θέσεων […] γίνεται με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από θέση του Δημοσίου ή νπδδ ή νπιδ του δημοσίου τομέα ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το ΕΣΚ και κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης…». Συνεπώς, εάν η διάταξη παραμείνει ως έχει μπορεί να αποκλειστεί από τη ΓΓΝΓ όχι μόνον το υπάρχον έμπειρο προσωπικό, που προέρχεται από την προηγούμενη αυτοτελή ΓΓΝΓ, αλλά και γενικότερα όλο το διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποκλείοντάς μας από την ενασχόληση με ένα αντικείμενο που αποτελεί συστατικό κομμάτι του Υπουργείου.

Φοβούμαστε ότι οι αλλαγές αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, όπως:

● τη δημιουργία νέων θέσεων ευθύνης, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε περιόδους δημοσιονομικής κρίσης

● τη στελέχωση με διοικητικό προσωπικό της επιλογής της ηγεσίας

● και εν τέλει θα οδηγηθούμε στην άσκηση της Διοίκησης για τον τομέα της Νέας Γενιάς από ένα πλέγμα συνεργατών που εκ των πραγμάτων θα αποκλείουν τη Διοίκηση από τον ουσιαστικό της ρόλο.

Σας ενημερώνουμε δε ότι στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη βουλή για το σχετικό θέμα εκλήθη να λάβει μέρος ο Σύλλογος των υπαλλήλων της ΚΥ την τελευταία στιγμή και εντελώς προσχηματικά ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί εγκαίρως το προσχέδιο του νόμου στους υπαλλήλους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 32 και να λειτουργεί ο τομέας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο επιτελικό πλαίσιο της ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και όχι κατά παρέκκλιση των γενικότερων διατάξεων που αφορούν τον Δημοσίου Τομέα.