ΟΙΕΛΕ – Θεσσαλία: Μια μικρογραφία της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μαϊμού 20ρια και απλήρωτους εκπαιδευτικούς

ipaidia thumbnail

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στη Θεσσαλία ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Τα στοιχεία που βρέθηκαν σε σχολεία της περιοχής, μετά από καταγγελίες γενναίων συναδέλφων και μαρτυρίες γονέων, είναι συγκλονιστικά και απεικονίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Αυτήν της συνεχούς προσπάθειας μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ τίτλων σπουδών και σε εργασιακά κολαστήρια. Και, δυστυχώς, η εικόνα αυτή δεν αποτελεί ιδιαίτερο γνώρισμα μιας περιοχής, αλλά γενικό χαρακτηριστικό πολλών ιδιωτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση αυτή δεν πλήττει μόνο το δημόσιο συμφέρον και τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, κυρίως παιδιά μη προνομιούχων, που έχουν να αντιπαλέψουν παιδιά ενός «ανώτερου Θεού» τα οποία φοιτούν σε τέτοιου είδους ιδιωτικά σχολεία και εξαγοράζουν εικοσάρια και καταλαμβάνουν τις θέσεις τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Πλήττει και τα (πολλά) νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία, καθώς δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός πώλησης εμπορεύματος στη θέση της άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος της εκπαίδευσης. Η αναγκαιότητα συνέχισης των εντατικών ελέγχων από το ΣΕΠΕ (που τα τελευταία χρόνια εντόπισαν πλήθος παρανομιών σε ιδιωτικά σχολεία) και η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι ο μόνος δρόμος για να συγκρατηθεί η καλπάζουσα ασυδοσία του χώρου.

Η ΟΙΕΛΕ για μια ακόμη φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ελπίζουμε η πολιτεία να ακούσει τις καταγγελίες μας και οι εκπαιδευτικές αρχές, τις οποίες έχουμε ενημερώσει αναλυτικά, να πράξουν τα δέοντα.

ip[
Exit mobile version