Πίνακας περιεχομένων
Νέες παρεμβάσεις για τη βία στα ΑΕΙ παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν για τα Πανεπιστήμια.
Ένα εκτενές πακέτο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στα δημόσια πανεπιστήμια παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική.
Τα μέτρα καλύπτουν πειθαρχικές διαδικασίες, διοικητικές ευθύνες, ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των ΑΕΙ, νέο ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστημιακή βία, καθώς και ελέγχους πρόσβασης.
Δείτε εδώ Μετεγγραφές φοιτητών: Ποιοί μπορούν να κάνουν αιτήσεις από σήμερα
Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση για τους ανενεργούς φοιτητές και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης στην ανώτατη εκπαίδευση την περίοδο 2019-2025.
Αυστηρότερο πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου και διοικητικής ευθύνης στα Πανεπιστήμια
Ανάμεσα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ξεχωρίζει η υποχρέωση κάθε πανεπιστημίου να συγκροτήσει εντός προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Προβλέπεται επίσης άμεση έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας χωρίς καθυστερήσεις, με την ολοκλήρωσή της να επιβάλλεται εντός δύο μηνών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που επιτρέπεται παράταση.
Ταυτόχρονα, εισάγονται αυστηρές κυρώσεις κατά φοιτητών που εμπλέκονται σε πράξεις βίας. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται αυτοδίκαιη αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για διάστημα 24 μηνών εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη για σοβαρές επιθέσεις ή καταστροφή εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, επέρχεται άμεσα διαγραφή του φοιτητή.
Υποχρεώσεις για τις διοικήσεις των ΑΕΙ και μέτρα πρόληψης
Το νέο πλαίσιο προβλέπει πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες και για τα μέλη ΔΕΠ και τους Πρυτάνεις, όταν παραλείπουν τις υποχρεώσεις τους. Όταν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προθεσμίες, οι συνέπειες είναι αυτόματες.
Τα ΑΕΙ οφείλουν έως το τέλος Ιουλίου να έχουν καταρτίσει ή επικαιροποιήσει τα Σχέδια Ασφαλείας, με έγκριση από αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα, επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας.
Στο πλαίσιο πρόληψης, δημιουργείται Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ κάθε ΑΕΙ πρέπει να στελεχώσει και να ενεργοποιήσει πλήρως τη Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας.
Έλεγχος πρόσβασης και νέο ποινικό πλαίσιο για πανεπιστημιακή βία
Ως επιπλέον μέτρο προστασίας, θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας για την είσοδο και έξοδο στους πανεπιστημιακούς χώρους, αρχικά στα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων, με στόχο την καθολική εφαρμογή έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων για την καταγραφή της πρόσβασης στους χώρους.
Επιπλέον, θεσπίζεται ειδικό ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστημιακή βία, αντίστοιχο με εκείνα που ισχύουν στον αθλητισμό και στην ενδοοικογενειακή βία. Οι σχετικές υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα, με αυστηρές κυρώσεις σε περιστατικά οργανωμένης βίας και με διαδικασίες ταχείας απονομής δικαιοσύνης.
Στις περιπτώσεις φθοράς πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητές, προβλέπεται υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας και διαβίβαση της οφειλής στη ΔΟΥ εφόσον δεν εξοφληθεί.
Δείτε επίσης Μαρινάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε – Τι είπε για διαγραφές φοιτητών
Νομοθετική ρύθμιση για ανενεργούς φοιτητές
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ανενεργών φοιτητών, με πρόβλεψη ευνοϊκής αντιμετώπισης για εργαζόμενους φοιτητές, Άτομα με Αναπηρία και όσους έχουν αθλητικές υποχρεώσεις.
Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης στην ανώτατη εκπαίδευση
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αυξημένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, επισημαίνοντας ότι από το 2019 έως το 2025 σημειώθηκε:
117% αύξηση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, από 665 εκατ. ευρώ σε 1,4 δισ. ευρώ.
22% ενίσχυση της συμμετοχής της ανώτατης εκπαίδευσης στη συνολική χρηματοδότηση του ΥΠΑΙΘΑ, έναντι 12% το 2019.
19,5% αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης του Υπουργείου, η οποία από 5,5 δισ. ευρώ το 2019 έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ το 2025.
53% ενίσχυση για τη σίτιση και το στεγαστικό επίδομα στα ΑΕΙ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 1,3 δισ. ευρώ έναντι 876 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2019.
138% αύξηση στο κονδύλι για το Στεγαστικό Επίδομα, από 132 εκατ. ευρώ το 2015-2019 σε 315 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2025.
Ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης των ΑΕΙ
Η κ. Ζαχαράκη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης επιχορήγησης προς τα πανεπιστήμια, με βασικό κριτήριο την τεκμηριωμένη εκτίμηση των αναγκών κάθε ιδρύματος.
Δείτε επίσης Βία στα Πανεπιστήμια: Τι ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη