Στην αρχή ξεκίνησε ως αστείο εις βάρος των στατιστικολόγων: στην απογραφή πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου που έγινε το 2001, 390.127 άτομα – ή το 0,7% του πληθυσμού – δήλωσαν «Jedi». Ήταν η πρώτη φορά που στην απογραφή υπήρχε ερώτηση περί θρησκευτικών πεποιθήσεων και ένα μέρος του πληθυσμού αποφάσισε να δηλώσει πως η «Δύναμη είναι μαζί του».
Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ακολούθησαν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο σχετικό email που κυκλοφόρησε στη Νέα Ζηλανδία αναφερόταν ότι αν 8.000 πολίτες δηλώσουν ακόλουθοι και μαθητές του Yoda, η Νέα Τάξη Jedi θα γινόταν αναγνωρισμένη θρησκεία. Αν και η πληροφορία κυκλοφόρησε μόνο για μια εβδομάδα, 53.715 δήλωσαν πιστοί Jedi, ξεπερνώντας τους Βουδιστές, τους Μορμόνους και τους Ινδουιστές. Αλλά τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με τους «The Brisbane Times», στην απογραφή του 2011 (σ.σ.στην αυστραλιανή ήπειρο η εθνική απογραφή γίνεται κάθε πέντε χρόνια) οι Αυστραλοί που συμπλήρωσαν στη φόρμα τη λέξη «Jedi» ανήλθαν στους 64.390, περίπου 6.000 περισσότεροι σε σχέση με την απογραφή του 2006 (58.053). Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως οι αριθμοί αυτοί φέρουν τους «Τζενταϊστές» πίσω από τους Σιχ στον κατάλογο με τις θρησκείες στη χώρα. Προφανώς και μοιάζει εξαιρετικά απίθανο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πιστεύουν πράγματι στους «Jedi», με τους περισσότερους να βρίσκουν μάλλον μέσα από αυτό την ευκαιρία να δηλώσουν την αγάπη τους για τις ταινίες «Star Wars» και ταυτόχρονα έναν τρόπο να εκφράσουν με ήπια μέσα την αποδοκιμασία τους στην αυστραλιανή κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Εντούτοις, μία ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ίδρυμα Άθεων Αυστραλίας» (σ.σ. Atheist Foundation of Australia) έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενόψει της επόμενης εθνικής απογραφής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου, καλώντας τους Αυστραλούς να σταματήσουν επιτέλους αυτή την τακτική.
Η συλλογιστική πίσω από την εκστρατεία τους βασίζεται στο γεγονός πως όσοι δηλώνουν στο θρήσκευμα «Jedi» καταμετρώνται τελικώς στην κατηγορία «μη καθορισμένο» και όχι «άθρησκος». Έτσι, αναφέρουν σε ένα ηλεκτρονικό φυλλάδιο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, η Αυστραλία παρουσιάζεται να διαθέτει περισσότερους θρησκευόμενους κατοίκους απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Και ενδεχομένως αυτό να μην είναι απαραίτητα και τόσο πρόβλημα, ωστόσο όπως επεσήμανε η πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης Άθεων στους «The Brisbane Times» τα δεδομένα που εξάγονται από την εθνική απογραφή χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση πολιτικών που άπτονται διαφόρων πτυχών της δημόσιας ζωής.
Με στοιχεία από Gizmondo, Mashable και The Brisbane Times