«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την καταβολή ενός πρόσθετου μηνιαίου μισθού στο προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Δεν ζητήθηκε, είναι ωστόσο μια ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά τους. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτή την τροπολογία μας, κυρίως όμως ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί επιτέλους στην υποχρέωσή της να ανοίξουν τα Ειδικά Σχολεία στις 8 του Γενάρη με σωστές και ασφαλείς συνθήκες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης.

Αυτή τη δύσκολη και αφιλόξενη για μαθητές και εκπαιδευτικούς περίοδο, σημειώνει ο κ. Φίλης, τα ανοικτά Ειδικά Σχολεία ήταν ένα φως στη σκοτεινιά. Το προσωπικό τους είχε τη δυνατότητα και την τύχη να συνεχίσει να εργάζεται πλάι στους μαθητές. Και το έπραξε με αίσθηση καθήκοντος, έχοντας επίγνωση του αυξημένου κινδύνου αλλά και της αναγκαιότητας να εξακολουθήσουν τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτά να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται, αυτή τη δύσκολη ώρα. Την αγάπη που έδειξε το προσωπικό των ειδικών σχολείων, τους την επιστρέφει όχι μόνο η κοινότητα της ειδικής αγωγής -οι μαθητές, οι γονείς…- αλλά ολόκληρη η κοινωνία. «Τους ευγνωμονούμε και τους αγκαλιάζουμε», σημειώνει ο κ. Φίλης.

Δυστυχώς, προσθέτει ο τομεάρχης, ακόμα μια φορά, το υπουργείο Παιδείας όχι απλώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν τις αντιλήφθηκε καν. «Αγνόησε τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων, αφήνω κατά μέρος τις διαρκείς πολιτικές μας παρεμβάσεις σε Βουλή και ΜΜΕ- για τη λειτουργία τους σε συνθήκες μέγιστης δυνατής ασφάλειας.

Δεν έπραξε το ελάχιστο αυτονόητο, τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για το προσωπικό και τους μαθητές, με εβδομαδιαία τεστ, για τη διαφύλαξη της υγείας τους αλλά και την ψυχολογική τους στήριξη. Να νιώσουν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι, που παρέμειναν όρθιοι στην πρώτη γραμμή, ότι η Πολιτεία νοιάζεται, μπαίνει στη θέση τους, τους φροντίζει, τους υπολογίζει».

Δεν μερίμνησε, το υπουργείο, συμπληρώνει ο Ν. Φίλης, ούτε για ειδικά μέτρα κατά τη μεταφορά των μαθητών, ούτε για πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας τώρα που κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, αφού τα υπόλοιπα σχολεία ήταν κλειστά. Παρέμεινε, η πολιτική του ηγεσία απασχολημένη με την κατά ριπάς νομοθέτηση υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τώρα που η κοινωνία ήταν «κλειστή» και η μαζική αντίδραση στα μέτρα πιο δύσκολη.

«Είναι αδιάφοροι, είναι ανίκανοι αλλά επίσης είναι βυθισμένοι στην ιδεοληψία τους για την ‘Αγορά’ που γιατρεύει πάσα νόσο», καταλήγει ο Ν. Φίλης.