24-05-16 ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων συζητήθηκε το πόρισμα των 109 σελίδων με τίτλο «Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία: Διαπιστώσεις, Προτάσεις και Χρονοδιαγράμματα Υλοποίησης».

Υπέρ του πορίσματος ψήφισαν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Η Νέα Δημοκρατία δεν προσήλθε στη συνεδρίαση. Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε «Εντύπωση προκαλεί η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας τη μέρα που είναι να συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του πορίσματος».

Το πόρισμα προέκυψε από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν εντός της Επιτροπής με εκπαιδευτικούς φορείς, ορισμένους εμπειρογνώμονες, ενώ συμπεριελήφθησαν και πορίσματα προηγούμενων διαλόγων, εκπαιδευτικές έρευνες και οι θέσεις των κομμάτων. Αποτελεί ένα κείμενο σύνθεσης της πλειοψηφίας των απόψεων και αποσκοπεί σε ευρεία συναίνεση.

Ο Κώστας Γαβρόγλου σκιαγράφησε συνοπτικά το περιεχόμενο του κειμένου και επεσήμανε ότι το κείμενο προτείνει ρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν εντός εξαετίας και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παθογενειών του εκπαιδευτικού συστήματος. Τόνισε πως το κείμενο είναι ανοιχτό σε προσθήκες και κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να το συνυπογράψουν σε περίπτωση που συμφωνούν.

Παρών ήταν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις προτάσεις που αναπτύσσονται στο πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως στη δεκατετράχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την εξάωρη διδασκαλία στο Δημοτικό, τη διεύρυνση του ενιαίου τύπου δημοτικού σχολείου, τις εξετάσεις, την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης, το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής, καθώς και στη μείωση και αναμόρφωση της ύλης. Επιπροσθέτως, τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο Νικόλαος Θεοτοκάς, Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Π., ο Γεράσιμος Κουζέλης, Πρόεδρος του Ι.Ε.Π. και ο Αντώνης Λιάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος επί του πορίσματος και μεγάλος αριθμός βουλευτών σχολίασε θετικά το πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ προτάθηκαν κάποιες προσθήκες, οι οποίες θα συζητηθούν και ορισμένες θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.