Επικυρώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάληψη της Προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας από τον καθηγητή Νικόλαο Θεοτοκά. Την πρόταση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι. Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου στην τοποθέτησή της για την πρόταση του κ. Θεοτοκά αναφέρθηκε στο μεγάλο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του καθώς και στις σπουδές του, κυρίως στο Παρίσι, σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη διοικητική εμπειρία του κ. Θεοτοκά καθώς επί 18 χρόνια είναι μέλος της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ είχε εκλεγεί και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος, του Παντείου.

«Είναι κατεξοχήν ο άνθρωπος ο οποίος έφτιαξε εκ του μηδενός το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο και αξιολογήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Εξωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αξιολόγησε το τμήμα γενικώς, στην οποία αξιολόγηση έγινε ειδική μνεία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα. Σε αυτό το μεταπτυχιακό μάλιστα, ο κ. Θεοτοκάς, ήταν Αντιπρόεδρος του μεταπτυχιακού επί σειρά ετών. Έχει, λοιπόν, μια μακρά διοικητική εμπειρία, η οποία του επιτρέπει να έχει όχι μόνο ακαδημαϊκή αντίληψη για την ανώτατη εκπαίδευση γενικώς, αλλά για την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί όπως σας είπα συμμετέχει σε αυτό το διάλογο για την Παιδεία εδώ και πολλά χρόνια, με πολλές σελίδες συμμετοχής» υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας.

Στη δευτερολογία της χαρακτήρισε τον κ. Θεοτοκά γενναίο και τολμηρό καθώς όπως ανέφερε «τόλμησε να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα σε μια κρίσιμη στιγμή. Όταν αυτό αφορούσε τα συμβούλια ιδρύματος και τι στάση θα κρατήσουμε; Και παρουσίασε μια πιο συνθετική άποψη και η οποία μειοψήφησε και η οποία αν θυμάμαι, τον οδήγησε και σε αντεγκλήσεις με πολλούς φίλους του και χρόνων φίλους του.

Προτιμώ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, παρά τους ανθρώπους που δεν εκφράζονται ποτέ στο δημόσιο χώρο και τους θεωρούμε ακομμάτιστους αλλά οι οποίοι ποτέ δεν άκουσα να διαφοροποιούνται από αυτό το οποίο λέει μια Κυβέρνηση. Εν ολίγοις, θέλω να πω ότι παίρνουμε ένα ρίσκο σε εισαγωγικά κ. Θεοτοκά, γιατί ξέρω ότι ο κ. Θεοτοκάς εάν διαφωνήσει θα μας το πει, δεν πρόκειται να μη σεβαστεί τον ανεξάρτητο θεσμό για χατίρι κανενός» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου.

O νέος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων του αναφέρθηκε στην ανάγκη της νομοθετικής αναμόρφωσης του ΕΣΥΠ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία ορίζουν ακόμη τη σύνθεσή του, ξαναφέρνουν την προβληματική μίας αρχικής σύνθεσης, που καθιστά, δυστυχώς, το Ε.ΣΥ.Π ένα όργανο, που είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει, επί της ουσίας.

Επίσης, ο κ. Θεοτοκάς αναφέρθηκε και στο δημόσιο διάλογο για την Παιδεία σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει μια ιδιαιτερότητα, που είναι η εξής. Δεν ήρθε να καταθέσει θέσεις για την εκπαίδευση, αλλά ήρθε να προχωρήσει σε μια συζήτηση, από την οποία θα προκύψουν κυβερνητικές θέσεις, όχι το προϊόν του διαλόγου, θα προκύψουν κυβερνητικές θέσεις. Αυτό είναι πρωτοφανές, μας ξενίζει γιατί δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Και μάλιστα αυτός ο διάλογος από τον οποίο θα προκύψουν οι κυβερνητικές θέσεις, ξαφνικά είναι δημόσιος».