Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Μετά από οχτώ χρόνια αδιοριστίας στη Δημόσια Εκπαίδευση και υπό την πίεση των συνεχών και αδιάκοπων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μόνιμους σε Ειδική και Γενική Αγωγή.

Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών ΠΕ

Όλα αυτά τα χρόνια της και των πάγιων εκπαιδευτικών αναγκών χιλιάδες Συνάδελφοι αναπληρωτές στήριξαν έμπρακτα το Δημόσιο Σχολείο με προσωπικές και οικογενειακές «θυσίες» προκειμένου όλοι οι μαθητές σε κάθε γωνιά της χώρας μας να έχουν πρόσβαση, σ’ ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, στην Εκπαίδευση. Ωστόσο, η χρόνια αδιοριστία, η διαμόρφωση πολλαπλών και άνισων εργασιακών συνθηκών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η συνταγματική επιταγή του άρθρου 103 παρ.7 έχουν διαμορφώσει ένα ακανθώδες ζήτημα που αφορά το σύστημα διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών στην Εκπαίδευση.

Στη 87η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ ο τρόπος του συστήματος διορισμών αποτέλεσε πεδίο συζήτησης και η ΑΕΕΚΕ, όπως εκφράζεται στο ΔΣ της ΔΟΕ, ήταν από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια υπέρ της προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο θέμα στηρίζοντας την θέση του Κλάδου όπως αυτή διαμορφώθηκε. Είμαστε η συνδικαλιστική δύναμη που δεν υπεκφεύγει ανάλογα με τη συγκυρία και την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Είχαμε, έχουμε και θα συνεχίζουμε να έχουμε αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μας που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο από οποιοδήποτε μετερίζι της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τις προηγούμενες μέρες το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω των περισσότερων παρατάξεων, έδειξε αδυναμία να επιτελέσει αποτελεσματικά το θεσμικό του ρόλο παρασυρόμενο από πρακτικές που υιοθετούν συγκεκριμένοι συνδικαλιστικοί χώροι που υπερασπίζονται την γενικότερη αντίδραση χωρίς να έχουν συνεκτικό πλαίσιο πρότασης για ένα νέο σύστημα. Ως συνδικαλιστικός χώρος θεωρούμε ότι κάθε ευκαιρία που δίδεται στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως του δόθηκε και την παραμονή της δημοσιοποίησης του συστήματος από το υπουργείο παιδείας, πρέπει να αξιοποιείται, για να αναδεικνύονται τα αιτήματα του Κλάδου και να πιέζουμε προς την κατεύθυνση που το κίνημα θέτει με επιχειρήματα τόσο προς την κοινωνία όσο και προς την κυβέρνηση.

Το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών δημοσιοποιήθηκε, στα βασικά του χαρακτηριστικά, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου θέτοντας ως ποσοστό στα κριτήρια διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών 50% στην προϋπηρεσία (μοριοδοτώντας μέχρι τους 120 μήνες προϋπηρεσίας ως ταβάνι) και 50% στα ακαδημαϊκά (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, δεύτερο μεταπτυχιακό, βαθμός βασικού πτυχίου, δεύτερο πτυχίο, ξένη γλώσσα, πιστοποίηση ΤΠΕ και σεμινάρια από Πανεπιστήμια 300 ωρών). Στις 24 Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκε εξολοκλήρου το σχέδιο νόμου (και του τρίτου πυλώνα των κοινωνικών κριτηρίων δηλαδή παιδιά και αναπηρία πάνω από 67%) και τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι και σήμερα Παρασκευή 4 Ιανουαρίου.

Το σχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί πρόταση του υπουργείου παιδείας έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του εκπαιδευτικού Κλάδου:

Δεν αναγνωρίζει το σύνολο της προϋπηρεσίας των συναδέλφων συμβασιούχων-αναπληρωτών, όρος απαραίτητος για το εκπαιδευτικό κίνημα, που υπηρέτησαν όλη αυτή την περίοδο της κρίσης το δημόσιο σχολείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,

Η αποτύπωση της προϋπηρεσίας στο νέο σύστημα διορισμού και η ποσόστωση που προτείνει το υπουργείο, στο νέο σύστημα διορισμών, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη θέση του Κλάδου όπως αυτή ψηφίστηκε στην 87η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο γι’ αυτό και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Τόσο από την πλευρά της θέσης μας ως παράταξη για το νέο σύστημα όσο και από την μη προοδευτική πολιτική αποτύπωσή του, το σύστημα αυτό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου που δεν θα δημιουργεί ανταγωνισμό και ανθρωποφαγία.

Δεν θα επιτρέψουμε:

Να χαθεί ούτε μια ώρα προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών
Να διαμορφωθεί ένα κλίμα ανταγωνισμού και ανθρωποφαγίας

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα με την έναρξη των μαθημάτων, με το νέο έτος, σε αγωνιστικές δράσεις για τη μη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, με:

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 11 Γενάρη και περαιτέρω απεργιακής αγωνιστικής κλιμάκωσης (επιπλέον 48ωρη απεργία ή ό, τι άλλο κριθεί πως υποστηρίζει τον αγώνα του Κλάδου).

Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων για τη διαμόρφωση από τη βάση των εκπαιδευτικών των παραπέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα ενημερωτικές επιστολές σε όλα τα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, να ζητηθεί η θέση των κομμάτων για το ποιο σύστημα προτείνουν και ποια η θέση τους σε αυτό το σύστημα που προτείνεται.

Παράλληλα καλούμε το υπουργείο παιδείας να ξεκινήσει διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες με προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί και θα υιοθετήσει τις ψηφισμένες μας θέσεις.