Νέο Λύκειο: 8 ερωτήσεις – απαντήσεις για το σχέδιο νόμου

Νέο Λύκειο: 8 Ερωτήσεις -απαντήσεις για το σχέδιο νόμου

| | Οκτώ ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΠΕΚ αναφορικά με το νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Κριτική στο παραπάνω:  

  1. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ. ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ;

Η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο δημαγωγεί. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τα φροντιστήρια. Το να προσπαθείς να κάνεις το σχολείο φροντιστήριο για να καταργήσεις τα φροντιστήρια, είναι παραλογισμός. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχολείου.ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ;

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρέδωσε τον  Μάρτιο ο Υπουργός στην ΟΛΜΕ, τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά για το απολυτήριο, είναι 4 (τα τρία του προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία).

Οι εξετάσεις παύουν να είναι :

«Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου».

Κριτική στα παραπάνω:

  1. ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ;
  1. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η  ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ;

Η πρόσβαση θα γίνεται είτε με πανελλαδικές εξετάσεις για εκείνα τα τμήματα που θα χαρακτηριστούν ως περιορισμένης πρόσβασης(Τ.Π.Π.Ε.) η μόνον με το απολυτήριο για εκείνα τα τμήματα που θα χαρακτηριστούν ως ελεύθερης πρόσβασης (Τ.Ε.Π.)

  1. ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΩΣ Τ.Π.Π.Ε. ή Τ.Ε.Π.;

Οι μαθητές της Β Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται τον Ιούνιο (ειδικά για φέτος τον Οκτώβριο της Γ Λυκείου), να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» ().

Τα υπόλοιπα τμήματα ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» ().

  1. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ;

Το Υπουργείο επιδιώκει να «πουλήσει» σε γονείς και μαθητές την ελεύθερη είσοδο σε τμήματα σχολών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι με το νέο σύστημα το απολυτήριο που είναι απαραίτητο για την πρόσβαση, προκύπτει με πολύ πιο αυστηρές εξετάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

Έτσι η «ελεύθερη πρόσβαση» θα είναι λιγότερο «ελεύθερη» από ότι σήμερα.

  1. ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ;

ip[
Exit mobile version