Τι ανέφερε ο Στρατηγάκης για τα – Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 .

Ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα και η Κούβα, ήταν τα μοναδικά κράτη που και συμπλήρωσε πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

Πιερρακάκης: Η πλειοψηφία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση των δημόσιων

«Η πλειοψηφία των ρυθμίσεων που περιείχε το νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Για παράδειγμα αυξάνεται η χρηματοδότηση τους και διπλασιάζονται οι ποιητικές εστίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης.

Ο Υπουργός Παιδείας, επεσήμανε αναφερόμενο στο θέμα της βίας ανηλίκων και την έξαρση της και στα σχολεία, είπε ότι επίκειται να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για την καταπολέμηση της.

Για τα επεσόδια έξω από τα Πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στα επεισόδια μέσα και έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Αστυνομία δεν μένει πλέον απλός παρατηρητής και επεμβαίνει όταν χρειάζεται.



Με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός, Ερευνητής και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα.

«Μην περιμένετε να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα» επισήμαινε ο κ. Στρατηγάκης στην αρχή της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους τονίζοντας το εξής «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, διότι είμαστε πάρα πολύ μικρή αγορά. Εδώ μην περιμένετε να έρθουν Harvard και λοιπά διότι είναι πολύ μικρή η αγορά μας, 10 εκατομμύρια κάτοικοι και αν σκεφτούμε και νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι πολύ φτωχή περιοχή. Άρα, δεν περιμένουμε να έρθουν τα μεγάλα ονόματα. Πχ περιμένουμε να έρθουν τα κυπριακά πανεπιστήμια διότι το 40% των φοιτητών τους είναι Έλληνες που σημαίνει θα τους λείψουν και άρα είναι ζήτημα επιβίωσης για αυτά να έρθουν στην Ελλάδα. Και η δεύτερη κατηγορία είναι τα χαμηλής ποιότητας αγγλικά πανεπιστήμια. Διότι, όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια μετά το Brexit έχουν καθίζηση στον αριθμό των φοιτητών από Ευρώπη της τάξεως του 66-67%».

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα» ανέφερε στο τέλος ο κ. Στράτος Στρατηγάκης δηλώνοντας πως προβλέπει ότι θα κλείσουν δεκάδες τμήματα λόγω έλλειψης φοιτητών. «Και για να σας πω ένα παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, πάνω από 15 και Φιλοσοφίας. Αυτές οι σπουδές δεν είναι υψηλής ζήτησης. Τα παιδιά πάνε σχεδόν εξ’ ανάγκης. Αν λοιπόν φτιαχτούν 2, 3, 4 τμήματα Ψυχολογίας τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, θα σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν να σπουδάσουν Φιλολογία σε κάποια πόλη της επαρχίας και αυτά τα τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές με αποτέλεσμα να κλείσουν. Νομοτελειακά δεν θα μπορούν να κρατηθούν χωρίς φοιτητές».

 

Σοφιανός: Το 33% φοιτητριών στρέφονται σε πλατφόρμες εκπόρνευσης

Oι φοιτητές οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια την Παρασκευή έξω από τη Βουλή προανήγγειλαν νέο συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη 14 του μήνα και όπως λένε δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τον αγώνα τους επειδή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

Στη συνέχεια, σειρά θα έχουν οι προσφυγές στο ΣτΕ, όταν θα «κυκλοφορήσουν» οι πρώτες άδειες λειτουργίας από όποιον έχει έννομο συμφέρον (βλέπε για παράδειγμα κάποιο κολέγιο) αλλά και από πανεπιστημιακούς των δημόσιων ΑΕΙ, οι οποίοι το έχουν ήδη εξαγγείλει. Ιδιαίτερα οι προσφυγές στο ΣτΕ θα έχουν μεγάλο δρόμο καθώς για να βγουν αποφάσεις θα πάρει χρόνο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου και συνεπώς αναμονές και καθυστερήσεις για τους ενδιαφερόμενους. Και μπορεί να η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την δανειοδότηση αλλά αυστηρούς «ελέγχους» προφανώς θα κάνουν και όσοι είναι ήδη με το «όπλο στο χέρι» για κάθε …παραστράτημα που μπορεί να γίνει, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή η οποία ήταν άκρως πολεμική.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριζε πως το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και συνεπώς αυτό είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί από όλα τα κόμματα τα οποία θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά σε πολλά ζητήματα όπως οι άδειες, ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων κ.α .

Τώρα ποιοι θα έρθουν να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα είναι ένα επίσης μεγάλο ζήτημα. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα καταφτάσουν… τρέχοντας, ιδρύματα όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση σχολής τεχνολογικών επιστημών και πληροφορικής ακόμη και από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Duke, το New York University, το The Rochester Institute of Technology κ.α αλλά όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις δεν το θεωρούν και πολύ πιθανό κάτι τέτοιο.

Ίσως η μόνη χώρα που πραγματικά θα κάνει κινήσεις είναι η Κύπρος και τα ιδιωτικά της ΑΕΙ σε μια προσπάθεια να κερδίσει φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και γενικότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές προτιμούν ακόμη να σπουδάζουν στο…εξωτερικό «σνομπάροντας» κατά κάποιοι τρόπο τα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας τους. Ήδη πληροφορίες αναφέρονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το οποίο, σε συνεργασία με αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση campus στο Ελληνικό. Επίσης το ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus), ακούγεται ότι ήδη έχει έρθει σε συμφωνία για τη δημιουργία ιατρικής σχολής με μεγάλο ιατρικό Όμιλο της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες φήμες ακούγονται και για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου Frederick (Frederick University)

Με πληροφορίες από