Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προ αυτή την κατεύθυνση έγινε την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, με την διασύνδεση του ανώτατου επιστημονικού ιδρύματος των Ιόνιων Νησιών με την πιο παλιά βιβλιοθήκη των Επτανήσων, στη Ζάκυνθο.

Η αξιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού και βιβλιακού αποθέματος των περασμένων αιώνων στα Ιόνια νησιά, γίνεται αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας και προσέγγισης από το και τη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας που διαθέτει.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προ αυτή την κατεύθυνση έγινε την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, με την διασύνδεση του ανώτατου επιστημονικού ιδρύματος των Ιόνιων Νησιών με την πιο παλιά βιβλιοθήκη των Επτανήσων, στη Ζάκυνθο.

Στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου (ΔΙΒΖ), υπεγράφη, με την παρουσία εκπροσώπων του Ιονίου Πανεπιστημίου και των τοπικών αρχών, το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον πρύτανη Ανδρέα Φλώρο και τον πρόεδρο της ΔΙΒΖ, Φίλιππο Συνετό και αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της μικρής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, είναι πως η συνεργασία των δύο πλευρών, εκτός από τον ουσιαστικό ρόλο που θα έχει για την ανάπτυξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, έχει και βαθιά συμβολικό ρόλο, αναδεικνύοντας το έργο της Βιβλιοθήκης και ενισχύοντας την παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο και την τοπική κοινωνία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Διονύσης Ακτύπης, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δ. Πόθος, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Ραγκούσης, ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ, Γ. Δραγώνας, η πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αικ. Καμβάση, ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του πανεπιστημίου, Π. Βλάμος, ενώ το «παρών» έδωσαν και όλα τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΙΒΖ.

Στην τοποθέτηση του, ο πρύτανης υπογράμμισε την σημασία της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

«Η σύνδεση δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά πρέπει να γίνεται πράξη. Μια πράξη που λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, σημαντικό και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για την Βιβλιοθήκη. Δεσμευόμαστε πως το ζητούμενο, που είναι η διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης αλλά και των ιδεών που παράγει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε» ανέφερε ο πρύτανης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου του ιδρύματος στο νησί. «Η υπογραφή του μνημονίου έχει και μια ισχυρή σημειολογία: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι εδώ και έτοιμο να δώσει λύση σε προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να ενισχυθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία και να ανατροφοδοτήσει την παραγωγή, την σκέψη και το παραγόμενο ακαδημαϊκό προϊόν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Φ. Συνετός, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα πολύ σημαντική, καθώς συναντιέται ο δρόμος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης με αυτόν του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και το γεγονός ότι θα έχουμε συμπαραστάτη, τεχνικό σύμβουλο και θεματοφύλακα των πρωτοβουλιών μας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι για μας σημαντική εγγύηση για το μέλλον» τόνισε, σημειώνοντας πως το μνημόνιο είναι μια σημαντική αφετηρία.

«Φτάσαμε δειλά-δειλά, με τη βοήθεια της κοινωνίας και των αρχών του νησιού, σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να έχουμε φιλοδοξίες» ανέφερε τέλος ο κ. Συνετός, ευχαριστώντας όσους συνέδραμαν και συνδράμουν στο έργο της Βιβλιοθήκης.

Τι αναφέρει το μνημόνιο

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η ανάληψη και προώθηση κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ του πανεπιστημίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου. Οι άξονες συνεργασίας, τους οποίους μπορούν να αναλάβουν το πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Την καταγραφή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Βιβλιοθήκης, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων αποθετηρίων ψηφιακού περιεχομένου για την οργάνωση, ψηφιακή διαχείριση, αποθήκευση, αναζήτηση και προβολή των τεκμηρίων, μέσω της διάθεσης σε εικονικούς χώρους.

• Την διάσωση και την προστασία, μέσω της ψηφιοποίησης, του πλούσιου πολιτιστικού περιεχομένου (περιλαμβανομένων των παλαιτύπων) καθώς και την περαιτέρω επιστημονική μελέτη, την ανάδειξη των εν λόγω τεκμηρίων και την ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν επιστημονικά-ερευνητικά την ακαδημαϊκή κοινότητα, το ειδικό αλλά και το ευρύ κοινό, με τη χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

• Ανάδειξη του υλικού (παλαιών εκδόσεων, χαρτών κλπ) μέσω εκδόσεων (εντύπων και ηλεκτρονικών).

• Συντήρηση χειρογράφων, αρχετύπων και παλαιών εντύπων βιβλίων.

• Την ανάπτυξη πρότασης έργου με στόχο την υλοποίηση των ανωτέρω.

• Ανάπτυξη ψηφιακών έργων αναφοράς (digital reference sources materials) για τη συγκέντρωση και διαχείριση των τεκμηρίων/της πολιτιστικής πληροφορίας της Βιβλιοθήκης.