Η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη – Την πρόθεση της να γίνουν ισότιμα με τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επεσήμανε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι και οι προδιαγραφές αλλά και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να , τα οποία δεν θα είναι ισάξια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων» διευκρίνισε όμως η υφυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι «ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου πρόσθεσε πως «, έτσι ώστε να αρχίζουν συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να ανοίγουν στη χώρα μας, να αρχίζουν να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, να μπορέσουμε να γίνουμε πόλος έλξης εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση που δρομολογείται να μπορέσει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Πρωτίστως είναι η πρωτογενής νομοθεσία η οποία θα περάσει έτσι ώστε να δημιουργήσει το πλαίσιο που από τη μία θα αφήνει, από την άλλη θα θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για το ποιος μπορεί να έρθει στη χώρα και να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο».

Προσπαθούμε να εξελίξουμε την ελληνική δημόσια εκπαίδευση

Παράλληλα, εξήγησε πως η κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αυτής και στην τριτοβάθμια.

«Έχουν ξεκινήσει οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ούτως ώστε επιτέλους να έχουμε εστίες και τα παιδιά να μην έχουν πρόβλημα στέγασης στα πανεπιστήμια. Μετά από πολύ καιρό γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανανεωθεί και το στελεχικό δυναμικό» σημείωσε σχετικά.

Αναφορικά με το πώς θα γίνεται η εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ακόμη αυτή την στιγμή όλα εξετάζονται λέγοντας ότι μάλλον θα είναι εισακτέοι. Ωστόσο, όπως είπε ότι ακόμη αρκετές παράμετροι είναι υπό διαμόρφωση με την συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Θέλουμε περισσότερες επιλογές, θέλουμε να φτιάξουμε ακόμα καλύτερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ο Έλληνας να μην έχει να δώσει από την τσέπη του τόσα έτσι ώστε να ξεσπιτωθεί για να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό», σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου. Η ίδρυσή τους, σύμφωνα με την ίδια «δίνει μια επιλογή» στους νέους ενώ είναι ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση,.