Μήνυση από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για την κατάληψη στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/02/2019 - 15:50 | Author: Newsroom Ipaidia

Μηνυτήρια αναφορά κατά γονέων και της διεύθυνσης του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς για την κατάληψη με αίτημα την απομάκρυνση 12χρονου μαθητή, κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ., στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Η μήνυση κατατέθηκε χθες, Τρίτη 5 Ιανουαρίου και καταγγέλλουν για ρατσιστική συμπεριφορά γονείς και την διεύθυνση του σχολείου σχετικά με την κατάληψη που έγινε στις 25 Ιανουαρίου. Το κείμενο της μήνυσης υπογράφει ο Παναγιώτης Δημητράς, σύμφωνα με το makthes.gr.

Ολόκληρο το κείμενο:

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήριααναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την ακραία ρατσιστική σχολική κατάληψη του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς με αίτημα τον εξοβελισμό 12χρονου μαθητή με αναπηρία τον οποίο και διέσυραν αναφέροντας το όνομά του, και συγκεκριμένα κατά των γονέων που, όπως είναι φανερό την υποκίνησαν αλλά και της διευθύντριας που φέρεται να την υποστήριξε και καταγγέλλεται πως αντιμετώπιζε το παιδί εσκεμμένα αυστηρά και αδιαφορώντας, αν όχι τιμωρώντας το, για την αναπηρία του:

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, με μοναδικό τους αίτημα να φύγει από το σχολείο ένας συμμαθητής τους με αναπηρία.

Το 12χρονο παιδί, πέραν του προβλήματος που αντιμετωπίζει εκ γενετής και εξαιτίας του εμφανίζει επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες, πλέον έχει και πρόβλημα με την προσαρμογή και ομαλή ένταξή του στο σχολείο, εξαιτίας μερίδας συμμαθητών του, μερίδας γονιών και της ..διεύθυνσης!

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οι συμμαθητές του παιδιού προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του 12χρονου μαθητή, και κρέμασαν στην καγκελόπορτα τις «κατηγορίες».

Σημειώνεται, ότι ο μαθητής έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται..

Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε με συναίνεση της διεύθυνσης του σχολείου!

Το συγκεκριμένο γεγονός, είναι εξόχως ανησυχητικό, καθώς όχι μόνο αποτελεί μέρος μιας γενικότερης έξαρσης ρατσισμού στην χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά γιατί είναι πρωτοφανές ένα τέτοιου είδους ξέσπασμα ρατσιστικής βίας, από παιδιά, τα οποία μάλιστα προχωρούν ακόμα και σε κατάληψη, ώστε να απομακρυνθεί, να στιγματιστεί και να απομονωθεί ένα παιδί της ηλικίας τους, γιατί έτυχε να γεννηθεί με κάποια αναπηρία.

Ο πατέρας του μαθητή εκφράζοντας τους φόβους του για τον στιγματισμό ενός ανήλικου παιδιού σε μια ολόκληρη περιοχή, τονίζει ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας»..

Συγκεκριμένα ο πατέρας καταγγέλλει:

«Ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο».

Σχεδόν αμέσως, ο πατέρας ενημέρωσε τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη για την ανακοίνωση που υπάρχει στο σχολείο, περί κατάληψης και του λόγου αυτής.

«Ωστόσο το χαρτί βρισκόταν κρεμασμένο τουλάχιστον έως τις 11:00 και η διεύθυνση του σχολείου δεν προέβη σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού», όπως υπογραμμίζει.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε:

«Όταν ενημερώθηκα για την συγκεκριμένη κατάληψη, έδωσα εντολή να κατέβει αμέσως η ανακοίνωση που ονομάτιζε τον μαθητή. Θα ερευνήσουμε το περιστατικό και θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου».

Την υπόθεση θα εξετάσει και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κοκονάς τονίζει:

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια στιγματισμού μαθητή, πόσο μάλλον όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει και ιατρικά προβλήματα. Θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη του σχολείου».

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή. Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι email: [email protected] διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Loading...


  • europalso   ideascentral