Πίνακας περιεχομένων

: Οι υψηλές προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα του 4ου

Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα υψηλόβαθμα εγγυώνται καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, η πραγματικότητα δείχνει πως η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από το γνωστικό αντικείμενο, τη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς και την προσωπική αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στη διάρκεια των σπουδών.

Με επίκεντρο τα πεδία της Οικονομίας και της Πληροφορικής, που χαρακτηρίζονται από διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, η ίδια παρουσιάζει συγκεκριμένα τμήματα που, αν και δεν προσελκύουν μεγάλο αριθμό αριστούχων, παρέχουν στους φοιτητές τους ισχυρά επαγγελματικά εφόδια και σημαντικές διεξόδους απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε στο iPaidia.gr η Μαρία Κουμανδέρη, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού |Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας: 

Δείτε επίσης 

Μηχανογραφικό 2025: Υψηλές προοπτικές σε χαμηλόβαθμα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου

Μηχανογραφικό 2025: Υψηλές προοπτικές σε χαμηλόβαθμα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου

Υπάρχει η αντίληψη ότι τα χαμηλόβαθμα τμήματα δεν παρουσιάζουν τις αντίστοιχες  προοπτικές  με τα υψηλόβαθμα. Ωστόσο η εμπειρία έχει αποδείξει ότι  σημασία δεν έχει  το πόσο δημοφιλής είναι μια σχολή αλλά  το εάν αποτελεί στρατηγική επιλογή του/της υποψηφίου/ας. Καθώς το συγκεκριμένο πεδίο περιλαμβάνει τις  σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής προσφέρει μια πληθώρα επιλογών σε υποψήφιους που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν σε τομείς με αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα τα Τμήματα  Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Όπως όλα τα τμήματα Πληροφορικής έτσι και αυτά εξειδικεύονται στον Προγραμματισμό, στην  Ανάπτυξη Εφαρμογών, στο Web Development, στην Τεχνητή Νοημοσύνη & Ανάλυση Δεδομένων. Μέσω της εκπαίδευσης, της συμμετοχής σε εργαστήρια και ερευνητικά έργα, οι φοιτητές αποκτούν δεξιότητες που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.  Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι ιδιαίτερα ευρείες, καθώς μπορούν να απασχοληθούν ως προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων, μηχανικοί λογισμικού, ειδικοί κυβερνοασφάλειας, διαχειριστές συστημάτων και σύμβουλοι πληροφορικής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και startups ή  να προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία για εταιρείες του εξωτερικού, ακόμη και να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση στο χώρο της τεχνολογίας.

Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας Ε.Κ.Π.Α

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας έχει ως βασικό σκοπό την εκπαίδευση στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της ναυτιλιακής διοίκησης, της λειτουργίας λιμένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), καλύπτοντας τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πτυχές της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι φοιτητές αποκτούν εφόδια σε τομείς όπως το διεθνές εμπόριο, η ναυτιλιακή οικονομία, το δίκαιο της θάλασσας, η περιβαλλοντική διαχείριση λιμένων και η χρήση τεχνολογιών στη ναυτιλία.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς μπορούν να απασχοληθούν σε ναυτιλιακές εταιρείες, λιμενικές αρχές, εταιρείες logistics και μεταφορών, ναυλομεσιτικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες με αντικείμενο τη ναυτιλία, καθώς και σε δημόσιους φορείς ή διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) έχει ως στόχο τη διαμόρφωση στελεχών με ολοκληρωμένες γνώσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών, συνδυάζοντας τη διοικητική επιστήμη με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε τομείς όπως η στρατηγική διοίκηση, η ανάλυση δεδομένων, η καινοτομία, τα πληροφοριακά συστήματα και το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν υψηλές επαγγελματικές προοπτικές, καθώς μπορούν να εργαστούν σε θέσεις management, ως αναλυτές επιχειρηματικών δεδομένων (business analysts), project managers, στελέχη marketing, υπεύθυνοι πληροφοριακών συστημάτων ή να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση στον τομέα της τεχνολογίας και της διοίκησης.

Τα χαμηλόβαθμα τμήματα του 4ου Επιστημονικού  Πεδίου δεν συνεπάγονται  χαμηλές  επαγγελματικές προοπτικές. Αντιθέτως σε συνδυασμό  με την εξειδίκευση, την   εμπειρίας, και χρήσης ψηφιακών εργαλείων, οι φοιτητές αυτών των τμημάτων μπορούν να αποκτήσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες που η  αγορά εργασίας έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Δείτε επίσης