Στα πανεπιστήμια της Κύπρου, μετά την Αγγλία, κατευθύνονται πλέον όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές για . Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, κερδίζουν έδαφος τα μ εξ αποστάσεως τα οποία επιζητούν και αρκετοί νέεοι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, στην προσπάθειά του να βρούν δουλειά άνθρωποι που εργάζονται ήδη και επιθυμούν να βελτιώσουν τα προσόντα τους και τη θέση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι απο χίλιοι διακόσιοι μεταπτυχιακοί εξ αποστάσεως από την Ελλάδα σπουδάζουν αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ από το 2013 που ξεκίνησαν τα προγράμματα αυτά το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο έχει δώσει περισσότερους απο χίλιους πεντακόσιους τίτλους εξ αποστάσεως, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υδρύματος δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Αρκετά αντίστοιχα πτυχία έχουν δώσει και τα υπόλοιπα κυπριακά .

Οι μεταπτυχιακοί αυτοί τίτλοι, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Μανώλης Μπεντενιώτης, αναγνωρίζονται πλήρως από την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και αυτομάτως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Τα προγράμματα ξεκινούν τον Οκτώβριο ή τον Φεβρουάριο, ο χρόνος φοίτησης διαρκεί 18 μήνες, η διδασκαλία και οι εργασίες γίνονται μέσω Ίντερνετ.

Τα προγράμματα σπουδών που επιζητούν οι φοιτητές από την Ελλάδα είναι τα οικονομικά, η διοίκηση επιχειρήσεων, ο κλάδος της διαφήμισης, η δημόσια υγεία, αλλά και ο τομέας της εκπαίδευσης και της ειδικης αγωγής.