Για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά χρονικά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να άρει την ακαδημαϊκή αντιστοιχία μεταξύ ομοειδών τμημάτων, εφευρίσκοντας έναν καινοφανή τρόπο για να κατηγοριοποιήσει τα τμήματα σε νέα και παλιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη μια σειρά από νέα τμήματα που ιδρύθηκαν με βάση τον προγραμματισμό των Πανεπιστημίων και αντίστοιχες αποφάσεις των Συγκλήτων τους στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δε λογίζονται ως αντίστοιχα προϋπαρχόντων τμημάτων, πανομοιότυπων τίτλων και γνωστικών αντικειμένων.

Η απόφαση για άρση των αντιστοιχιών ναρκοθετεί το τοπίο της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και στρέφεται απέναντι στα ΑΕΙ και τα νέα τμήματα, ειδικά των περιφερειακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, δυναμιτίζει το σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους – ειδικά για τις σχολές Μηχανικών για τις οποίες υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία από τον ν. 4610/2019 (άρθρο 66) και για την οποία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Στη βάση ποιας ακαδημαϊκής και επιστημονικής τεκμηρίωσης λήφθηκε η απόφαση άρσης της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας μεταξύ ομοειδών τμημάτων ΑΕΙ;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην υπάρξουν αδικίες στο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών και στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους πανομοιότυπων τίτλων και γνωστικών αντικειμένων;

Η ερωτώσα βουλευτής Μερόπη Τζούφη