Μειοψηφία οι καθηγήτριες στα ΑΕΙ

Η απόλυτη ισότητα ανδρών – γυναικών αποτελεί ουτοπία; Πολλοί το πιστεύουν, έστω κι αν ο καθένας έχει διαφορετικές αιτιολογικές βάσεις για την άποψή του.

Μία απόδειξη υπέρ της θέσης δίνουν τα αριθμητικά ευρήματα μελέτης για τη θέση των γυναικών στα ελληνικά . Μόνο η μία στους τρεις πανεπιστημιακούς είναι γυναίκα, παρόλο που τα κορίτσια κερδίζουν καθαρά τα αγόρια στη μάχη για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά, το 2016 το 53% των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν κορίτσια και το 47% αγόρια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών έχουν το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (41% το καθένα), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Πολυτεχνείο Κρήτης (14%) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (18%). Μεταξύ των τριών ιστορικότερων ΑΕΙ, στο Παν. Αθηνών το ποσοστό των γυναικών είναι 38%, στο ΕΜΠ 23% και στο ΑΠΘ 33%. Το ποσοστό των γυναικών είναι υψηλότερο του μέσου όρου στις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών (45%), στις καλές τέχνες (40%), στις επιστήμες υγείας (32%). Κάτω από τον γενικό μέσο όρο του 31% είναι το ποσοστό που έχουν οι γυναίκες στις σχολές κοινωνικών και οικονομικών επιστημών (28%), στις σχολές θετικών επιστημών (25%) και στις πολυτεχνικές σχολές και τεχνολογιών πληροφορικής (18%).

«Πάντα ρωτούν τις γυναίκες εάν μπορούν να συνδυάσουν το επάγγελμα και την καριέρα με την οικογένεια. Ποτέ δεν γίνεται η ίδια ερώτηση στους άνδρες. Αυτό υποδηλώνει στερεότυπα και απόψεις δηλωτικές για τη θέση της γυναίκας σήμερα», τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» η του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, η οποία θα μετάσχει στην αυριανή εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, στην οποία θα παρουσιαστεί η μελέτη. Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας, θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 – στάση μετρό «Ευαγγελισμός»). Σε αυτή θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ερευνήτριες, γυναίκες πανεπιστημιακοί και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Εκτός αυτών, θα μετάσχουν και τρεις άνδρες πανεπιστημιακοί: ο αναπληρωτής πρύτανης στο ΕΚΠΑ Νικόλαος Μυλωνάς, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ευστάθιος Ευσταθόπουλος και ο Αχιλλέας Μητσός. Αυτή τη φορά θα είναι μειοψηφία.

ip[
Exit mobile version