Με λιγότερα χρήματα και με μεγαλύτερες ανάγκες θα κινηθούμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος από την Κρήτη σε ερώτηση δημοσιογράφων για την έναρξη του σχολικού έτους.

Επίσης, ο υπουργός απέκλεισε αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε και την πληροφορία ότι στις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ανταλλαγή όχι όμως, μεταξύ Πανεπιστημίων του κέντρου και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, αλλά μόνο μεταξύ Πανεπιστημίων της περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά, δόθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις στους δημοσιογράφους, στα πλαίσια της συνάντησης με τους διευθυντές εκπαίδευσης της Κρήτης, για θέματα όπως η έναρξη της νέας σχολικής, χρονιάς, η τράπεζα θεμάτων, οι μετεγγραφές και η αξιολόγηση.

Για την χωρίς προβλήματα έναρξη του νέου σχολικού έτους: ”Ήδη είναι γνωστό ότι τα βιβλία μοιράζονται. Ενημερώνομαι ότι θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση σε βιβλία ειδικών μαθημάτων, σε ειδικά σχολεία, αλλά θα είναι περιορισμένης έκτασης πρόβλημα. Φαίνεται ότι μέσα στον μήνα Ιούλιο θα έχουν πάει όλα τα βιβλία στα σχολεία. Για το προσωπικό θα είναι πιο μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τα κενά και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό επιβάλλει πολύ γρηγορότερα να έχουμε πάρει τις αποφάσεις, να έχουμε δώσει λύσεις. Η φιλοδοξία μας είναι και γι’ αυτό είμαστε εδώ, στις 11 Σεπτεμβρίου τα περισσότερα αν όχι όλα θέματα να βρίσκονται σε τάξη. Η υποχρέωσή μας είναι σήμερα, με περιορισμένους πόρους, με λιγότερους πόρους, να αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες ανάγκες. Υπήρχε αναμονή για 6.500 συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες, όμως, τελικά ξεπερνούν τις 9.000. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μεγεθύνει το πρόβλημα. Η πολιτική ηγεσία δεν είναι στην θέση της για να λέει τα προβλήματα, αλλά για να τα λύνει. Άρα με λιγότερα χρήματα και με μεγαλύτερες ανάγκες θα κινηθούμε και θα προσπαθήσουμε να είμαι έτοιμοι”.

Για την τράπεζα θεμάτων: ”Οι πρώτες στατιστικές που έχουμε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά φέτος πήγαν καλύτερα. Που τελικά φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα; Στην έγκαιρη διανομή των θεμάτων. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Δεμερτζόπουλος έχει πει ότι για το επόμενο σχολικό έτος τα θέματα θα διανεμηθούν τον Οκτώβριο, αντί για 27 Μαΐου”.

Για τις μετεγγραφές φοιτητών: “Η προσθήκη του οικονομικού μέτρου δεν θέλαμε να δημιουργήσει ασφυξία στα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν δύο διαμαρτυρίες. Τα Πανεπιστήμια του κέντρου λένε ότι θα βουλιάξουν και τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας λένε ότι θα ερημώσουν. Γι’ αυτό στην σχετική ρύθμιση που θα περάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα θα εντάξουμε και τη δυνατότητα της ανταλλαγής όχι όμως, μεταξύ Πανεπιστημίων του κέντρου και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, αλλά μόνο μεταξύ Πανεπιστημίων της περιφέρειας”.

Για τον θεσμό της αξιολόγησης στον χώρο της εκπαίδευσης: ”Δεν είναι δυνατό να υπάρξει εκπαιδευτικός, πολιτικός, διοικητικός υπάλληλος που να μπορεί να πει στην ελληνική κοινωνία ότι δεν θα κάνει αξιολόγηση. Ο νόμος την ορίζει. Την όρισε με διατάξεις, που για κάποιες από αυτές υπάρχει δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε ένα κράτος δικαίου και η Ελλάδα έχει ελεύθερες τις προσφυγές στην δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της αξιολόγησης. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα, όπως ενημερώνομαι, στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής προσέθεσε στην ατζέντα της συζήτησης και την αξιολόγηση. Με βάση τα προβλήματα που θα μας αναφερθούν θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Όποια και να είναι τα προβλήματα αλλαγές στη νομοθεσία δεν θα γίνει”.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr