Μαθητές μαθαίνουν και ψυχαγωγούνται όπως οι προγονοί μας

«Στρόβιλος», «χάλκη μυΐα», «κρικηλασία», «αμπάριζα», «αποδιδρασκίνδρα», «ακινητίδα», «ασκωλιασμός», «κερητίζειν». Οι παραπάνω λέξεις είναι «άγνωστες» για τους περισσότερους ενήλικες, πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Κι όμως, πρόκειται για τις αρχαιοελληνικές ονομασίες αγαπημένων παιχνιδιών. Και συγκεκριμένα, με τη σειρά που αναφέρονται είναι: σβούρα, τυφλόμυγα, ρόδα που κυλάει με ξύλο, κυνηγητό, κρυφτό, αγαλματάκια, κουτσό και… χόκεϊ!

«Ψυχή» του προγράμματος είναι οι γυμνάστριες Φρόσω Παρασκευοπούλου και Σούλα Ράμμου, οι οποίες εμπνεύστηκαν το πρόγραμμα. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό για τα μικρά παιδιά. Να τους δείξουμε τις ρίζες τους. Να μάθουν ότι τα παιχνίδια που παίζουν τα έπαιζε και ο Σωκράτης όταν ήταν παιδί. Η συγκεκριμένη πληροφορία τους κάνει μεγάλη εντύπωση», είπε στον «Ε.Τ.» η κ. Παρασκευοπούλου. «Τα ματάκια τους λάμπουν. Μαθαίνουν τόσα χρήσιμα πράγματα για τα παιχνίδια τους και την ιστορία τους που μένουν πραγματικά… “ακινητίδα”, δηλαδή αγαλματάκια», πρόσθεσε η κ. Ράμμου.

Στην έναρξη του προγράμματος, οι δύο γυμνάστριες μιλούν στα παιδιά για την ιστορία της εξέλιξης του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την κατηγοριοποίησή τους (αντικείμενα, ατομικά και ομαδικά αθλήματα), χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Στη συνέχεια, ακολουθεί πρακτική εξάσκηση στον αγωνιστικό χώρο με τη διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών. Στο τέλος, δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης μέσα από τη ζωγραφική και την κατασκευή παιχνιδιών αλλά και την αποτύπωση των εντυπώσεών τους σε λεύκωμα.

Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις ώρες και υλοποιείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς) στην αίθουσα γυμναστικής του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΚ Ευόσμου. «Θέλουμε οι μαθητές να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά παιχνίδια σε ένα περιβάλλον ψυχαγωγίας, όπου θα ενθαρρύνονται η προσπάθεια, η συμμετοχή, η ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι», πρόσθεσαν οι δύο γυμνάστριες.

Στην Κατηγορία : ΠΑΙΔΕΙΑ
ip[
Exit mobile version