Τάσος Κουράκης: Με 8000 αποχωρήσεις αντί για 800 προσλάβατε 92!

Ο Τάσος Κουράκης, συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε στις επιχειρούμενες διαγραφές των φοιτητών από τα ΑΕΙ, στην υπουργική τροπολογία επί του θέματος καθώς και στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Τόνισε ότι εφόσον τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, πρέπει εκείνα να διαχειριστούν το ζήτημα των φοιτητών τους, όπως άλλωστε επισημαίνεται και επί της ουσίας στην κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να μην διαγραφεί έστω και ένας φοιτητής, αίτημα για το οποίο υπάρχει πληθώρα επιχειρημάτων : αφενός, όταν όλοι όσοι και όσες εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο απέκτησαν τη φοιτητική ιδιότητα, δεν υπήρχε καμία διάταξη διαγραφής και το κράτος και οι νόμοι δεν προέβλεπαν διαδικασία με την οποία χάνονταν η φοιτητική ιδιότητα. Αφετέρου, υπάρχει νόμος του ’80, ο οποίος προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει διακοπή σπουδών για σοβαρούς λόγους και επανεγγραφή σε ύστερο χρόνο, η διαδικασία όμως αυτή παρέμεινε ανενεργή, ακριβώς διότι δεν χρειαζόταν. Εφόσον δεν υπήρχε η διαδικασία να χάσει κάποιος τη φοιτητική ιδιότητα, κάποιοι άνθρωποι για δικούς τους λόγους, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των σπουδών τους βασιζόμενοι στην ισχύουσα-μεχρι τώρα- νομοθεσία. Στον τρέχοντα όμως χρόνο, όπου κάποιοι έφτασαν με πολύ κόπο, κοντά στην απόκτηση του πτυχίου τους, η κυβέρνηση τους αιφνιδιάζει και λέει ότι πρέπει να διαγραφούν. Είναι αδιανόητο να βρεθούν εκτός ΑΕΙ φοιτητές και φοιτήτριες που δεν κοστίζουν στο κράτος ούτε για δελτίο φοιτητικής ταυτότητας (πάσο), ούτε για φοιτητική εστία, ούτε για συγγράμματα, ούτε για πάντως είδους διευκολύνσεις.

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο που μου δίνει το λόγο, καθώς συμμετέχω στο γ΄ τμήμα, αλλά ως υπεύθυνος συντονιστής του τμήματος παιδείας, θέλω να πω δύο πράγματα.

Σχετικά με το ζήτημα που συζητάτε για το 1 προς 10, πρέπει να σας πω ότι η αναλογία 1 προς 10 που θέλετε να καταργηθεί, ορθώς, για να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν, δεν εφαρμόστηκε. Έγιναν 8000 αποχωρήσεις, έπρεπε να έχουν προσληφθεί 800 και προσλήφθηκαν 92. Δηλαδή, ούτε καν αυτό δεν εφαρμόστηκε.

Επίσης, εκτιμούμε ότι το Υπουργείο, κακώς, δεν θα δώσει αυτές τις θέσεις την παιδεία, δεν έχουμε καμία ένδειξη. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω καμία πολύ βαριά έκφραση, αλλά το λέω και για άλλους λόγους. Εάν έχετε διαβεβαίωση από τον κ. Μητσοτάκη, να μας το πείτε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, μαζί το είπαμε, κύριε συνάδελφε, σας το λέω εν τιμή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Το δέχομαι και το κρατάμε.

Όσον αφορά τις διαγραφές, τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο. Αυτό που λέγεται στην τροπολογία μας επί της ουσίας, είναι ότι αυτά πρέπει να διαχειριστούν την όλη ιστορία. Μας είπατε και ορθώς, ότι υπάρχει ένας νόμος από το 2011. Βλέπετε όμως, ότι και εσείς ο ίδιος το νόμο αυτό που αναγνωρίζετε ότι έχει προβλήματα σε ορισμένα σημεία που προτείνετε με την τροπολογία, κάνετε παρέμβαση. Δεν λέτε, ότι αυτοδικαίως 31 Αυγούστου, αλλά σηκώνετε τα χέρια ψηλά και ορθώς, αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και αλλάζετε το νόμο με τροπολογίες. Επομένως, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει σε πολλά ζητήματα, έως και να καταργηθεί. Θα μου πείτε ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια, πρέπει να αλλάξει; Ναι, αν είναι κακός νόμος πρέπει να αλλάξει. Αυτό λέμε εμείς.

Στην όλη τοποθέτηση μας, λέμε καμία διαγραφή. Κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί, για πάρα, πάρα πολλούς λόγους. Θα σας πω αμέσως και θα μιλήσω πολύ καθαρά. Όταν κάποιος πριν από τόσα χρόνια μπήκε στο πανεπιστήμιο και απέκτησε τη φοιτητική ιδιότητα, δεν υπήρχε καμία διάταξη διαγραφής. Τότε, το κράτος και οι νόμοι του έλεγαν ότι αποκτάς τη φοιτητική ιδιότητα και δεν υπάρχει η διαδικασία να την χάσεις. Επίσης, υπήρχε νόμος του ’80, που λέει ότι μπορείς να κάνεις διακοπή σπουδών, αλλά δεν την εφάρμοσε κανένας την διακοπή σπουδών, γιατί δεν χρειαζόταν. Δεν υπήρχε η διαδικασία να χάσεις τη φοιτητική ιδιότητα και κάποιοι άνθρωποι για δικούς τους λόγους καθυστέρησαν τόσα χρόνια. Κάποιοι έφτασαν στο πέμπτο έτος με πολύ κόπο, κοντά στο πτυχίο με πολλά μαθήματα και τώρα έρχεστε και τους λέτε ότι πρέπει να διαγραφούν. Σκεφτείτε ότι από το 2011 μέχρι το 2014 για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν έναν κύκλο σπουδών, να πάρουν 60 και 70 μαθήματα, όπως είναι η ιατρική και το πολυτεχνείο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτούς τους πετάς έξω, τη στιγμή που δεν σου κοστίζει τίποτε ούτε σε πάσο, ούτε σε φοιτητική εστία, ούτε σε συγγράμματα, ούτε σε πάντως είδους διευκολύνσεις. Λέμε, γιατί να το κάνεις αυτό το πράγμα; Εγώ καταλαβαίνω μια λογική για από δω και πέρα, με τους νέους κανόνες. Να πείτε, ότι από δω και πέρα θέλω να κάνεις μια απλή εγγραφή, για δύο τρία πέντε εξάμηνα, δηλώνοντας ένα ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, από εδώ και πέρα όμως. Ο άλλος μπήκε με άλλους κανόνες και αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Το ξέρετε όλοι σας, γιατί περνάτε τηλεφωνήματα. Ο άλλος κλαίει και λέει, εγώ έχω φτάσει εδώ με πάρα πολύ κόπο.

Ένα άλλο σημείο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο επίσης μου είπαν, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από αρρώστιες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτοί καλύπτονται από τον νόμο, αρκεί να το δηλώσουν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ποτέ να το δηλώσουν; Τώρα; Τότε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και πέρσι και πρόπερσι και τώρα που μιλάμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι με πήραν άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μου λένε, δεν μπορώ να κάνω κάτι, διαγράφομαι.

Κάνετε μια προσπάθεια, ακόμη και αυτή την υποχώρηση που κάνατε σήμερα όσον αφορά τη δήλωση για εξετάσεις τον Μάρτιο, που αναγνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σχετικά με αυτό που είπατε προηγουμένως και σας κακώς διέκοψα, η περίοδος του Σεπτεμβρίου είναι μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, όπως ξέρετε ως καθηγητής, για όλους τους φοιτητές. Ο Σεπτέμβριος είναι μέρος του ακαδημαϊκού έτους, είναι περίοδος Σεπτεμβρίου, δεν είναι το επόμενο έτος. Είναι τελείως λογικό, γιατί σκεφτείτε ότι και στο πτυχίο έχεις και την περίοδο Σεπτεμβρίου. Αν δεν ήταν θα ήσουν εκτός πτυχίου. Επομένως, η περίοδος Σεπτεμβρίου είναι μέσα για όλους τους φοιτητές. Εγώ ρωτώ, έστω ότι το δεχθεί ο Υπουργός και πει, ναι έτσι είναι, πόσα μαθήματα μπορεί να δώσει κάποιος για να περάσει και μάλιστα αν το μάθει τώρα; Σε 20 μέρες θα περάσει 20 μαθήματα; Αν κάποιος έχει περάσει 60 και του μένουν 10, να διαγραφεί; Το καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα; Του βάζουμε κανόνες εκ των υστέρων. Είναι πάρα πολλές σχολές που έχουν τεράστιο όγκο μαθημάτων και οι δυσκολίες για τις οποίες δεν παρακολούθησαν εξακολουθούν να υπάρχουν βεβαίως. Δεν είναι οι άνθρωποι που ξαφνικά έχουν λύσει τα οικονομικά προβλήματα ή τα προβλήματα υγείας και φουλάρουν, όμως καθυστέρησαν πολύ για λόγους πέρα από την θέλησή τους. Εγώ σας λέω ότι υπάρχουν από τους 180.000 φοιτητές – θα πω ένα αυθαίρετο νούμερο – οι 100.000 είναι φοιτητές που δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως 100.000 άνθρωποι.

Καταλαβαίνω βέβαια, ότι το πρόβλημα που προκύπτει επί της διαδικασίας είναι ότι έχει τη συζήτηση σε αυτήν εδώ την αίθουσα το β΄ τμήμα και θα πάμε στην ολομέλεια με το γ΄ τμήμα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εγώ σήμερα ήρθα, επειδή από τη Δευτέρα θα είμαι στο γ΄ τμήμα, για να καταλάβω, να συμμετέχω. Από την Τρίτη θα σας μιλήσουν άλλοι άνθρωποι, που έχουν ακούσει άλλα πράγματα και θα πρέπει να συνδέσετε διάφορα. Αυτό ένα τεράστιο πρόβλημα, ότι δεν τελειώνει μέσα σε μια περίοδο η όλη διαδικασία.

Εμείς θα σας καλέσουμε στην Ολομέλεια και να δείξετε τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία. Μη συνδέσετε το όνομά σας με τραγωδίες ανθρώπων, ενώ η πρόθεσή σας πιστεύω πραγματικά, ότι είναι άλλη. Σας ευχαριστώ.

kourakis.gr