Πίνακας περιεχομένων
Μαρινάκης για ΑΕΙ, επιδόματα, δημογραφικό και πανηγύρια – Όλες οι απαντήσεις στο 2ο Briefing για τους πολίτες
Με απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών που υποβλήθηκαν μέσω Instagram, συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο 2ο «Briefing για τους πολίτες». Η συζήτηση κάλυψε μεγάλο φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, από την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και τις πολιτικές για την οικογένεια, μέχρι τις ψησταριές στα πανηγύρια και τις διαδικτυακές του συνήθειες.
Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ μέχρι το τέλος του έτους
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στα Πανεπιστήμια:
«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει και να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου όλα τα σχέδια ασφαλείας, για τα οποία είχαν υποχρέωση από το 2021, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του συστήματος ελεγχόμενης εισόδου.»
Όταν ρωτήθηκε αν είναι θεμιτό να ελέγχεται ποιος εισέρχεται στο πανεπιστήμιο, απάντησε:
«Ναι, το καταλαβαίνω ότι στη χώρα μας που κάποια πράγματα τα έχουμε μπερδέψει, αυτό πρέπει να το συζητάμε. Δηλαδή… για να μπεις στα γραφεία ενός οποιουδήποτε κόμματος, από αυτά της αριστεράς κυρίως, που εναντιώνονται σε αυτή την αυτονόητη κίνηση, μπαίνεις έτσι; “Λες γειά σας, ήρθα;” Όχι, προφανώς. Κάντε μια σχετική δοκιμή, για να το διαπιστώσετε. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.»
Αυτοματοποιημένες ποινές και δικαστική προτεραιότητα για περιστατικά βίας στα ΑΕΙ
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:
«Ασκείται ποινική δίωξη; Αυτοδικαίως, για δύο χρόνια αναστολή φοιτητικής ιδιότητας. Καταδικάστηκες αμετάκλητα; Οριστική διαγραφή.»
«Τα έσπασες; Θα πληρώσεις εσύ και όχι όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Δεν πλήρωσες; Θα σου έρθει στο ΑΦΜ σου.»
Παράλληλα, μίλησε για πειθαρχικές ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών και προανήγγειλε ότι οι σχετικές υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα:
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως ήδη γίνεται για τη βία στα γήπεδα και την ενδοοικογενειακή βία.»
Επιδοματική πολιτική: Ίδια κριτήρια για όλους και σύνδεση με φοίτηση
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επιδόματα σε Ρομά, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε:
Διαβάστε επίσης Τι αλλάζει στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ με την προπληρωμένη κάρτα
«Τα κριτήρια για τα επιδόματα είναι ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που έχουμε κάνει ως Κυβέρνηση, ειδικά για το επίδομα παιδιού, είναι να απαιτείται πραγματική φοίτηση στο σχολείο για να μπορεί κάποιος να το λάβει.»
Στροφή προς το επίδομα εργασίας – Στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανεργία
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε ερώτηση επαγγελματία από την Πιερία, που πρότεινε την καθιέρωση επιδόματος εργασίας αντί επιδόματος ανεργίας:
«Κάναμε πολύ σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις. Είναι μικρότερη η περίμετρός του. Ο στόχος είναι να επιδοτούμε πολύ περισσότερο την εργασία.»
Προχωρά η ψηφιοποίηση νέων υπηρεσιών – Πλατφόρμα αξιολόγησης από πολίτες
Για το ζήτημα της μεταδημότευσης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:
«Έχουμε ψηφιοποιήσει πάνω από 2.000 υπηρεσίες. Τώρα βγάλαμε την υπηρεσία αξιολόγησης από τους πολίτες μέσω του gov.gr. Εκεί μπορούμε να προτείνουμε και ποιες άλλες υπηρεσίες θέλουμε να ψηφιοποιηθούν.»
Καμία αλλαγή για τις ψησταριές στα πανηγύρια
Απαντώντας σε σχετική φήμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος:
«Δεν έχει νομοθετηθεί κάτι τέτοιο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα που να έχει να κάνει με τα πανηγύρια. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι σχετικά με τις ψησταριές και τα πανηγύρια.»
Το σχέδιο για το δημογραφικό πρόβλημα – Σειρά παρεμβάσεων
Αναφερόμενος στο δημογραφικό, το χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα» και παρουσίασε τις παρεμβάσεις:
«Θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ. Αυξήσαμε την άδεια μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το επίδομα μητρότητας ισούται πλέον με τον κατώτατο μισθό και ισχύει και για άνεργες και για αγρότισσες.»
«Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώσαμε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% στο 13%.»
Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δήλωσε:
«Έχει πάνω από 100 δράσεις. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί.»
Ξεκάθαρο μήνυμα για εκλογές: «Το 2027»
Σε όσους ρωτούν για πρόωρες κάλπες, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε:
«Εκλογές θα γίνουν το 2027. Δεν συζητιέται κάτι τέτοιο. Το έχουμε απαντήσει. Το έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός.»
Δείτε επίσης Βία στα Πανεπιστήμια: Τι ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη