«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε συγκεκριμένη στρατηγική και σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ΤΕΙ και για την αναβάθμιση συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς διακρίσεις για τη νέα γενιά και υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Αυτό τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς σχέδιο.

Ακόμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε της ίδρυσης των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, την λειτουργία των οποίων όπως είπε, «παγώνει το παρόν νομοσχέδιο χωρίς επαρκή αιτιολόγηση», τονίζοντας ότι «η δημιουργία τους αποφασίστηκε, έπειτα από εισήγηση των ίδιων των ανώτατων ιδρυμάτων και των συγκλήτων τους».

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού ότι η αξιολόγηση θα απελευθερώσει τα πανεπιστήμια, αντέτεινε ότι «πρόκειται για τιμωρητική αξιολόγηση» και το αποτέλεσμα θα είναι «τα περιφερειακά πανεπιστήμια να μένουν πίσω, να γίνει ανακατανομή πόρων και να διευρυνθούν οι μεγάλες ανισότητες στο χώρο της παιδείας».

«Τα ποσοτικά στοιχεία που τίθενται με το σχέδιο νόμου, μπορεί να αρμόζουν μεν σε λογικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν συνάδουν με την ανώτατη εκπαίδευση», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι η μη αναφορά του πρωθυπουργού στο άρθρο 50 για τα κολέγια, σημαίνει και αμηχανία εσωτερικά στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντισυνταγματική διάσταση που έχει, αφού παραβιάζει το άρθρο 16.

Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προχώρησε σε αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο και χωρίς καμία γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) για κανένα από τα 37 τμήματα που ίδρυσε.

«Ιδρύσατε πανεπιστημιακό τμήμα με βουλευτική τροπολογία και με δυόμιση γραμμές αιτιολόγηση. Αυτό είναι το ακαδημαϊκό σας κριτήριο;» ανέφερε η κ Κεραμέως ενώ επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, και όχι να αποφασίζει ο υπουργός όπως κρίνει, ευνοώντας τις πελατειακές σχέσεις.