«Εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου –κατόπιν «άνωθεν εντολών» οι αποφάσεις για την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με την οποία εκδηλώνεται η τελευταία πράξη της αντιδημοκρατικής εκτροπής της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ν. Κορδής και συνεχίζει:

Μετά τις όποιες παραιτήσεις των κατ’ όνομα μόνο «αιρετών» που προέκυψαν από τις εκλογές-παρωδία του Νοεμβρίου 2020 και επειδή παρήλθε το διάστημα των τριών μηνών που προβλέπει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας στο οποίο μπορούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να λειτουργούν με τη λογική της απαρτίας, στις αποφάσεις αυτές ενεργοποιείται το απαράδεκτο άρθρο 123 του κατάπτυστου Νόμου 4763/2020 και ορίζονται δοτά μέλη που ονομάζονται «αιρετοί», συγκροτώντας έτσι  ψευτοϋπηρεσιακά συμβούλια χωρίς καμία νομιμοποίηση!

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών, με τη μαζική αποχή από τις εκλογές-παρωδία σε ποσοστό 93%, έδωσε αποστομωτική απάντηση στην ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., παρά την κινητοποίηση όλου του διοικητικού μηχανισμού του υπουργείου που, με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες, ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια (από όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.), του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ., τα «εντέλλεσθε» της Γενικής  Γραμματέως, τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν, αλλά και τον αυταρχισμό σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Η θεσμική εκτροπή, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο κορυφαίο ζήτημα της δημοκρατικής θεσμικής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών με επιδίωξη πλήρους ελέγχου, των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό τους σχεδιασμό! Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ., έξαλλου, έχει συνέπεια και συνέχεια για την ολοκληρωτική άλωση του κρατικού μηχανισμού.

Δυστυχώς στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν περιπτώσεις «εκλεγμένων» με ελάχιστες ψήφους που αρνήθηκαν να παραιτηθούν! Στην ΠΔΕ Αττικής παρέμειναν  οι 11 από τους 28 «εκλεγμένους»! Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την απόφασή του από τις 30/11/2020 έχει καλέσει σε παραίτηση όλες και όλους τις/τους συναδέλφους, οι οποίοι/ες φέρονται ως «εκλεγμένοι/ες» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».

Από την 1η Γενάρη και για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Συγκροτούνται απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Π.Υ.Σ.Δ.Ε. – Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. – Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), μόνο με διορισμένους, κάτι που μόνο η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε τολμήσει. Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται.

Η επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης γίνεται πράξη, με πρώτο σταθμό τις μεταθέσεις αλλά και την επερχόμενη επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (αρχικά των Περιφερειακών Διευθυντών, των Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης και έπειτα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων). Είναι προφανές ότι ο κλάδος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να μην τηρούνται κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, καθώς και κριτήρια δικαιοκρισίας στις υπηρεσιακές μεταβολές στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο αλλά και στις επιλογές των 20.000 στελεχών!

Σε σχέση με την «ανασυγκρότηση» των ΥΣ έχουμε τα εξής δεδομένα: Μετά από συνεννοήσεις υπήρξαν «πρόθυμοι» που σφετερίζονται τη θέση του αιρετού και τοποθετούνται ως «αιρετά» μέλη με βάση το κατάπτυστο άρθρο 123 του νόμου 4763/2020. Στην πλειονότητά τους είναι μέλη της ΔΑΚΕ και ορισμένοι εξ αυτών είναι και μέλη των ΔΣ σε τοπικές ΕΛΜΕ! Ήδη κάποιοι/ες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από «αιρετά» μέλη!

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε την ξεκάθαρη απόφαση της ΟΛΜΕ στις 7/1/2021 που είχε καλέσει μεταξύ άλλων:

  • Τα «εκλεγμένα» (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) στα Υ.Σ. να καταθέσουν, αμέσως μετά τις συγκροτήσεις τους, τις παραιτήσεις τους στις Δ.Δ.Ε., Π.Δ.Ε. και Υ.ΠΑΙ.Θ. για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ αντίστοιχα, με κοινοποίηση όλων των παραιτήσεων στην ΟΛΜΕ.
  • Όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις, όταν το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα επιχειρούσε (όπως και έκανε) να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του Ν. 4763/2020, και αν η πολιτική ηγεσία προχωρούσε (όπως και έκανε) σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και εκπροσώπησης των συναδέλφων, οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις δοτές θέσεις αυτές, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη.
  • Να μην υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας ψευτοϋπηρεσιακών Συμβουλίων (και των αντίστοιχων διευρυμένων ΥΣ) από κανέναν συνάδελφο, με τη συμμετοχή τους σε αυτά.
  • Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση που κάποιοι/ες «συνάδελφοι/ισσες» δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών (φερόμενων ως εκλεγμένων αιρετών και διορισμένων με βάση το άρθρο 123) από τα μητρώα τους.
  • Η Ομοσπονδία, σε κάθε περίπτωση, με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς – διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ.

Έπειτα από τα παραπάνω είναι προφανές ότι καλούνται όλα τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Π.Υ.Σ.Δ.Ε./ΑΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΔΕ) είτε τοποθετήθηκαν σε αυτά με τη συναίνεσή τους είτε όχι, να ακολουθήσουν –έστω και τώρα- τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και της Ομοσπονδίας, να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους πολιτικές που ο κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει και να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε οποιονδήποτε από τους παραπάνω συναδέλφους ως «αιρετούς» – διορισμένα μέλη και τους θεωρούμε ξένο σώμα για τον κλάδο, αν δεν υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.  Σε διαφορετική περίπτωση θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και οι ΕΛΜΕ θα πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή από τα μητρώα τους  όσων «αιρετών» δεν παραιτηθούν.

Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία. Επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα αυτά και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα», τους τονίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου (από το 1911) θεσμού.

Σχετικό με την «κανονικότητα» που θέλει να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι και το γεγονός ότι αρνείται να δώσει επίσημα στοιχεία στην ΟΛΜΕ από τις 23/3 πάνω σε τρία βασικά ζητούμενα:

  • Τον αριθμό των αναπληρωτών ανά κλάδο και ΔΔΕ που εργάζονται την τρέχουσα σχολική χρονιά σε όλες τις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Την κατανομή των αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών (ανά κλάδο και ΔΔΕ) αλλά και τις αιτήσεις παραίτησης που ικανοποιήθηκαν μέσω ΚΥΣΔΕ την τρέχουσα σχολική χρονιά.
  • Τα δηλωθέντα οργανικά κενά επί των οποίων έγιναν οι μεταθέσεις του 2021 ανά κλάδο και ΔΔΕ.

Τα ίδια στοιχεία ζήτησα επίσημα στις 26/3 και ως τελευταίος αιρετός του ΚΥΣΔΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα -15 μέρες μετά- δεν υπάρχει καμία απάντηση στην Ομοσπονδία κάτι που αποτελεί εμπαιγμό για τους 75.000 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας! Οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν επίσημα τα στοιχεία. Τη στιγμή που στην Α/θμια υπάρχουν –και καλώς- τα στοιχεία αυτά, η Δευτεροβάθμια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, τη στιγμή που περιμένουμε την κατανομή για τους 5250 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση! Μήπως τελικά η διαφάνεια για κάποια αυτονόητα στοιχεία ενοχλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ;