Την αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων του προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να αναβληθεί ο εορτασμός της στο υπουργείο, σε ένδειξη πένθους μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα Γιάννη Παντή.

«Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του αείμνηστου Γιάννη Παντή βύθισε σε θλίψη όλους τους εργαζομένους του υπουργείου, που θεσμικά εξέφρασαν δημοσίως τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς αυτό το αναπάντεχο γεγονός μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνδέεται με την εθνική μας επέτειο, που τιμάται 16 μέρες μετά. Βαθιά πεποίθηση όλων είναι ότι ακριβώς η έκφραση σεβασμού, τιμής και συλλογικής μνήμης στο πρόσωπο του εκλιπόντος επιβάλλει ακόμη πιο εμφατικά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, επετείου που συνδέεται με αγώνες αντιφασιστικούς, ανεξαρτησίας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιών που υπηρέτησε όσο ζούσε ο Γιάννης Παντής», λέει ο Σύλλογος.

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην Kαθημερινή ότι η απόφαση ελήφθη, επειδή ο εορτασμός συνοδεύεται από εκδηλώσεις με την παρουσία των παιδιών των υπαλλήλων, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος χαράς.

Επίσης, ορισμένοι αποδίδουν την αντίδραση του Συλλόγου στο γεγονός ότι ο εορτασμός επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή προσφέροντας μία ευκαιρία για ευχάριστο κλείσιμο της εργασιακής εβδομάδας ή για πρόωρη φυγή ενόψει Σαββατοκύριακου.