Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιλαμβάνει μέτρα καταστολής για τα πανεπιστήμια και διατηρεί τις διατάξεις περί διαγραφών φοιτητών, ενώ κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι και με τις σχολές κλειστές, με στόχο -όπως καταγγέλλεται- να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.
Το ΚΚΕ συνδέει την κατάθεση του νομοσχεδίου με μια προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταγγέλλει πως η κυβέρνηση παρουσιάζει μια πλαστή εικόνα «ανομίας» στα πανεπιστήμια για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις της.
Δείτε Αντιδρούν οι φοιτητές στο νομοσχέδιο για διαγραφές – Έρχονται νέες κινητοποιήσεις
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, ενίσχυσης των ταξικών φραγμών και «ασφαλιστικών» μηχανισμών που αποσκοπούν στον περιορισμό της φοιτητικής αμφισβήτησης. Το ΚΚΕ καλεί σε οργανωμένη αντίδραση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανατροπή κάθε διάταξης που προωθεί την καταστολή και την επιχειρηματική λειτουργία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί πρόκληση να φέρνει σε νομοσχέδιο-σκούπα, με το πρόσχημα “αντιμετώπισης της ανομίας”, τα απαράδεκτα μέτρα καταστολής που είχε εξαγγείλει για τα πανεπιστήμια και να διατηρεί τις άδικες διαγραφές φοιτητών. Ακολουθώντας την πάγια πλέον τακτική της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο και με κλειστές Σχολές για να αποφύγει τις αντιδράσεις», αναφέρει ανακοίνωσή του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ
«Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει, μιας “άγριας δύσης” μέσα στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας -στημένα- προσχήματα, δε μπορούν να κουκουλώσουν ούτε τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων, που διατηρούνται στο ακέραιο, ούτε ότι αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι η καταστολή των φοιτητικών αγώνων, για να “ασφαλίσει” τη λειτουργία των πανεπιστημίων προς σκοπούς ξένους και εχθρικούς προς τις κοινωνικές ανάγκες» προσθέτει το ΚΚΕ και εξηγεί αναλυτικά:
«Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία του κόσμου των πανεπιστημίων και πρέπει να αποσυρθεί, γιατί:
1. Δημιουργεί νέα ταξικά εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
2. Αποτελεί βήμα στην παραπέρα προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, που η πείρα δείχνει ότι παράγει προτεραιότητες εις βάρος των πραγματικών αναγκών των πανεπιστημίων, οι οποίες μένουν στα “αζήτητα”.
3. Ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ακόμα και την έκφραση διαφορετικής άποψης.
4. “Ασφαλίζει” και ενισχύει την πραγματική βία και ανομία.
5. Δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων».
«Οι νέες και οι νέοι που σπουδάζουν, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων μπορούν να δουν μέσα από την πείρα τους ότι το πανεπιστήμιο που επιδιώκει να περιφρουρήσει η κυβέρνηση, μέσα από την ένταση διαφόρων μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, είναι ξένο με την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και όσο πιο ξένο γίνεται, τόσο πιο πολύ επιδιώκεται να το “προστατεύσουν” από την νεανική συλλογική αμφισβήτηση και διεκδίκηση», αναφέρει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:
«Σήμερα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη συζήτηση και δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, όλου του λαού, για:
— Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να καταργηθεί κάθε προηγούμενος νόμος και διάταξη για διαγραφές φοιτητών και καταστολή.
— Να μείνει στα χαρτιά κάθε σκέψη και κίνηση για διαγραφές φοιτητών. Ούτε σκέψη για ταύτιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης με εγκληματικές πράξεις.
— Το αντιπάλεμα των νέων μέτρων για την ένταση της καταστολής και των ταξικών φραγμών, κόντρα στα σχέδια για πανεπιστήμιο “απόρθητο φρούριο”.
— Να πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια εκπρόσωποι και προγράμματα των ΝΑΤΟϊκών φονιάδων, του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, της πολεμικής εμπλοκής.
— Την σύγκρουση με την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Η κυβερνητική πλειοψηφία που θα ψηφίσει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, δεν έχει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας των φοιτητριών και των φοιτητών, του κόσμου των πανεπιστημίων.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να μείνει “ανενεργό” αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να ανοίξει η συζήτηση και η διεκδίκηση για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στις κοινωνικές ανάγκες, κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα, υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για ένα πανεπιστήμιο σε μια κοινωνία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες:
— Που θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη φοίτηση των νέων σε αυτό, με σύγχρονες κρατικές υποδομές στέγασης, σίτισης, παρακολούθησης νέων επιστημονικών εξελίξεων, με σύγχρονα εργαστήρια, κ.ά.
— Που θα δίνει όλη την αναγκαία γνώση μέσα στο πτυχίο, χωρίς το άγχος και το κυνήγι των προσόντων για μια “θέση στον ήλιο”, κατοχυρώνοντας ότι το πτυχίο αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο επάγγελμα.
— Που θα διασφαλίζει ουσιαστική ακαδημαϊκή ελευθερία, θα είναι ανοιχτό στη συζήτηση, στις νέες ιδέες, στην δημιουργία, στη ζύμωση, στον προβληματισμό και δεν θα είναι “αποστειρωμένος” χώρος που προσομοιάζει σε επιχειρήσεις.
Δείτε επίσης Διαγραφές φοιτητών: 6 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
— Που θα αναπτύσσει την έρευνα και θα προσφέρει στην επιστημονική γνώση ανεμπόδιστα, δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις και τις προτεραιότητες της αγοράς.
Το δίκιο δεν καταστέλλεται ούτε φιμώνεται!».