Kαταγγελία δικαιωθέντων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ με δικαστικές αποφάσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/09/2018 - 11:33 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Με την υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε (σκ. 13) ότι ο μόνος συνταγματικός τρόπος πρόσληψης στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι ο γραπτός διαγωνισμός και ως εκ τούτου οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν με κυρίαρχο ή και αποκλειστικό κριτήριο την εμπειρία από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (40%), από τους πίνακες του 24μηνου και 30μηνου ήταν παράνομοι και αντισυνταγματικοί.

Συνεπώς, ήδη από το Φεβρουάριο του 2015 είναι γνωστό σε όλους ότι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 στερηθήκαμε του μόνιμου διορισμού μας εξαιτίας της εν λόγω αντισυνταγματικότητας.

Δικαστικά Δικαιωθέντες Εκπαιδευτικοί Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008

Σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, εκδόθηκε σειρά αποφάσεων από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις οποίες δικαιωνόμαστε ατομικά ως επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008. Ήδη από το Γενάρη του 2018 οι αποφάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο, προκειμένου να εκτελεστούν. Ακολούθησαν δεκάδες συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Αγγελόπουλο, με τον Υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη και την Υφυπουργό Μερόπη Τζούφη, οι οποίοι είτε συμφωνούσαν για το δίκαιο της υπόθεσής μας είτε μας διαβεβαίωναν όλο αυτό το διάστημα ότι θα εφάρμοζαν τις δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα με την κοινοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, παραδώσαμε και κείμενα στήριξης από την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, περισσότερες από τριάντα τοπικές ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Στη συνάντηση δε που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στο Υπουργείο ο κος Γενικός δήλωσε επίσημα ότι είχε ληφθεί η πολιτική απόφαση για αναδρομικούς διορισμούς καθώς και ότι «συμμορφωνόμαστε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με τις δικαστικές αποφάσεις» και τέλος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «δεσμεύεται ότι το αργότερο σε τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού».

Πρόσφατα μάλιστα εκδόθηκαν και νέες αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις οποίες καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η άμεση τοποθέτησή μας σε κενές θέσεις αποτελεί λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου ότι υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξαγγελθεί στη συνέχεια το νέο σύστημα προσλήψεων.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, 30/8/2018, κατά την επίσκεψή μας στο Υπουργείο για να ενημερωθούμε για την πορεία του διορισμού μας και για την καθυστέρηση που υπήρξε, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο βρίσκει δικαιολογίες αναβολής, χωρίς να μας εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα τόσο με την Ολομέλεια του ΣτΕ 527/2015 και τις ατομικές μας αποφάσεις του ΔΕφΑθ, όσο και με τις πρόσφατες αποφάσεις αυτού ορίζεται ότι ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και προαπαιτούμενο πριν τη θέσπιση του όποιου νέου συστήματος.

Ζητάμε, λοιπόν, από το υπουργείο την άμεση αποκατάσταση των δικαιωθέντων εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, επιδεικνύοντας συνέπεια και τηρώντας έμπρακτα τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Εξάλλου οι ελλείψεις στα σχολεία είναι πολλές και με το διορισμό μας θα δοθεί η δυνατότητα στο Υπουργείο να πραγματοποιήσει επιτέλους μόνιμους διορισμούς με εκπαιδευτικούς που αξιολογήθηκαν από Ανεξάρτητη Αρχή και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια με αμετάκλητες αποφάσεις. Είναι, επομένως, καιρός ο λόγος να γίνει πράξη και μάλιστα, άμεσα! 

Loading...


  • europalso   ideascentral