«Φέτος για πρώτη φορά έχουμε αύξηση 5% στις δαπάνες για την εκπαίδευση» τόνισε ο , Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος και αυτό, γίνεται για πρώτη φορά, τα τελευταία 6 χρόνια παρέχοντας «μια ανάσα» στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο υπουργός παιδείας εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δηλώνοντας κατηγορηματικά «ότι δεν πρέπει καν να τεθεί θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων» στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη του, το πρωί, στο ΣΚΑΙ.

Αναφέρθηκε στη συστηματοποίηση του διαλόγου στην Παιδεία με σκοπό την εξεύρεση συναινετικών λύσεων που θα γίνει στο πλαίσιο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και όχι μόνο στο υπουργείο. «Μέχρι το Μάρτιο μετά από συζήτηση με τα κόμματα, τους φορείς είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια κοινή συνισταμένη» υπογράμμισε.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στην εκπαίδευση περιλαμβάνουν την ανασυγκρότηση της Β’ και Γ’ Λυκείου, το εθνικό απολυτήριο του Λυκείου, την κατάργηση των Πανελλαδικών και την αναμόρφωση του α’ έτος του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. , ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, την απόφαση για σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης. Το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης θα μπορεί να προτείνει τους δικούς του εμπειρογνώμονες, ενώ θα υπάρξει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την ικανοποίηση του πορίσματος της επιτροπής αυτής μέσα στην επόμενη τριετία.

Απαιτούνται 20.000 σε βάθος τριετίας

Σε σχέση με τις προσλήψεις που θα γίνουν στην εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, τις ανάγκες σε προσωπικό στα σχολεία και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει δημογραφική αλλαγή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν ορθολογικοποιηθεί όλα τα προγράμματα σπουδών. Όμως υποστήριξε ότι κατ’ αρχήν είναι σωστό, ότι χρειάζονται σε βάθος τριετίας 20.000 προσλήψεις υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία και σε διοικητικό προσωπικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά έχει αποτυπωθεί γραπτά και στις συζητήσεις με τους θεσμούς, η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς.

Θέλουμε να προστατέψουμε τις συνθήκες εργασίας και τις σχέσεις μέσα στο σχολείο και «στα καλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά». Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, αυτό προϋποθέτει μια κάποια ελευθερία. Εξήγησε τέλος ότι σε περίπτωση απόλυσης εκπαιδευτικού από ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να υπάρξει αιτιολογημένη απόλυση, την οποία θα κρίνει ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από δικαστές.

Kατ. Μπρέγιαννη