Το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση για την .

Η ανακοίνωση

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης Εξωτερικού διοργανώνει διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Παγκόσμια Κληρονομιά», στις 9 Φεβρουαρίου 2022 και 15:00 ώρα Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού θα παρουσιάσουν μικρής διάρκειας βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες των σχολείων τους αντλώντας έμπνευση από τη θεματική της εκδήλωσης και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδική παρουσία θα έχουν οι μαθητές/τριες από το Αμιγές Ελληνικό Σχολείο της Αιγύπτου με στιγμιότυπα από την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, καθώς και από την συμμετοχή τους σε εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, 26 Ιανουαρίου-7 Φεβρουαρίου 2022, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής Αλέξανδρος Κόπτσης.

ΥοuTube Link: https://youtu.be/m1JNlsMjoeg

Μήνυμα του κέντρου ελληνικής γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας,  υπαγορεύει διπλή αναφορά: στην ιστορική διαχρονία μιας γλώσσας με απαράμιλλο πολιτισμικό φορτίο και σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό και ταυτόχρονα στη συγχρονία της σημερινής ελληνικής που μέσα από μια μακρά εσωτερική διαπραγμάτευση ακμάζει ως βαθιά καλλιεργημένο και σοφά ρυθμισμένο γλωσσικό όργανο.

Εορτάζουμε την ελληνική του ελληνισμού ως απαράγραπτης πολιτισμικής παρακαταθήκης που καθόρισε γενετικά το ήθος της ευρύτερης Δύσης αλλά και τη ζώσα ελληνική που πλέον χωρίς καθαρεύουσες αγκυλώσεις ή δημοτικιστικές αποκοτιές αρθρώνει με δυναμισμό και πληρότητα τη σύγχρονη Ελλάδα.

Και το πρώτο μας καθήκον δεν είναι να λιτανεύουμε τη γλωσσική μας κληρονομιά με ανιστόρητες αυταρέσκειες, αλλά να την τιμήσουμε τόσο με την οργανωμένη εκπαιδευτική μας έγνοια όσο και καθένας και καθεμιά ξεχωριστά ως  περήφανοι κληρονόμοι και επαρκείς χρήστες.