Υπ. Παιδείας: “Σας καλούμε να στηρίξετε τα οικονομικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο”

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Παλαιότερα η 4η Δέσμη, που οδηγούσε στις Οικονομικές Σχολές ήταν η πολυπληθέστερη. Κατά τη μετάβαση του εξεταστικού συστήματος από τις «Δέσμες» στις «Κατευθύνσεις» οι υποψήφιοι που επέλεγαν οικονομικές σχολές (5ο Επιστημονικό πεδίο) ήταν υποχρεωμένοι να επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Το γεγονός αυτό οδηγούσε σε άνιση μεταχείριση των υποψηφίων σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το μάθημα «Αρχές Οικονομίας» αφαιρέθηκε από την Α΄ Λυκείου στο όνομα της δημιουργίας οικονομικής κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου. Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε και οι μαθητές, εκείνης της χρονιάς, έχασαν την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν επαφή με θεμελιώδεις οικονομικές έννοιες.

Ακολούθησαν νέες ρυθμίσεις το σχολικό έτος 2013-2014, με βάση τις οποίες καταργήθηκε η αυτονομία του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» και έγινε εισαγωγή των μαθημάτων «Πολιτική Παιδεία»και «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών». Στα πλαίσια αυτών των μαθημάτων ενοποιήθηκαν τα αντικείμενο των διακριτών επιστημών της Οικονομίας, της Κοινωνιολογίας, της Νομικής και της Πολιτικής. Η ενοποίηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης, αλλά επιτυγχάνει με τρόπο
θαυμαστό να αδικεί όλες τις εμπλεκόμενες επιστήμες!

Σε συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών,
τώρα:

Δεδομένης της εκτίμησης και της αγάπης που καθημερινά εκδηλώνουν οι μαθητές μας για τα Οικονομικά Μαθήματα, η εκ της Πολιτείας υποβάθμιση τους δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί άραγε η Πολιτεία δε φροντίζει για τον οικονομικό εγγραμματισμό των μαθητών;

Η διαρκής υποβάθμιση των Οικονομικών Μαθημάτων μάς βρίσκει αντίθετους, επειδή πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο και της οικονομικής συγκυρίας, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ τα παιδιά μας να έχουν στοιχειώδη οικονομικό εγγραμματισμό. Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

Συνεπώς, οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί υπογράφουμε και απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα μας.

ip[
Exit mobile version