Ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους δασκάλους και καθηγητές υποσχέθηκε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τάσος Κουράκης δέχτηκε την άρση του διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών σε περίπτωση που αρνούνται την πρόσληψή τους, ενώ συμφώνησε ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες αναπληρωτών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδική κατηγορία και να προηγούνται στις τοποθετήσεις στα σχολεία και επίσης να δίνεται άδεια μητρότητας διάρκεια 6 μηνών στις αναπληρώτριες. Θετικά «είδε» ο αναπληρωτής υπουργός και το αίτημα των αναπληρωτών να έχουν τη δυνατότητα παραμονής σε μια διεύθυνση για τουλάχιστον δύο χρόνια, προκειμένου να αποφεύγονται οι συνεχείς μετακινήσεις και τα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν με την ενοικίαση σπιτιών κλπ.

Όσον αφορά στους μόνιμους διορισμούς, οι αναπληρωτές ζήτησαν να γίνουν από τον πίνακα του ΑΣΕΠ και να προσμετράτε μόνο η προϋπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα προσόντα (μεταπτυχιακά, κοινωνικά κριτήρια κ.α.) να μοριοδοτούνται μόνο ως κριτήρια τοποθέτησης και όχι διορισμού.

Μετακινήσεις

Οι περίπου 20.000 αναπληρωτές αυτοχαρακτηρίζονται ως περιφερόμενοι «τσιγγάνοι» του εκπαιδευτικού συστήματος, αφού κάθε χρόνο μετακινούνται από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, αφήνοντας πίσω τους συζύγους και παιδιά, τους οποίους βλέπουν ελάχιστες φορές, καθώς οι μετακινήσεις είναι πολυέξοδες και ο πενιχρός μισθός τους δεν επαρκεί για εισιτήρια η άλλα έξοδα μετακίνησης.. Έτσι περνούν χρόνια και χρόνια, μακριά από τα σπίτια τους, έχοντας πάντα την ελπίδα ότι κάποτε θα πάψουν να είναι… μετανάστες στον τόπο τους.

«Ουσιαστικά στη χώρα μας έχει καθιερωθεί ατύπως ο θεσμός του «μόνιμου αναπληρωτή». Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών έχουν φτάσει περίπου στις 20.000 (εκ των οποίων οι 11.720 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και το 90% των πιστώσεων είναι από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζει στο «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης και υπογραμμίζει: Με βάση τις συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν φέτος, οι ανάγκες για την ερχόμενη σχολική χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000. Η μόνη λύση για να μην καταρρεύσει το σύστημα είναι να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε μόνιμους διορισμούς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ