Σε σίριαλ εξελίσσεται η προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του, αφού σαν να μην έφθανε πως κτίριο του ιδρύματος βρίσκεται στα χέρια αντιεξουσιαστών εδώ και 13 χρόνια, η πολιτεία το χαρακτήρισε μνημείο

Μάρνυ Παπαματθαίου

Τα ελληνικά πανεπιστήμια ασφυκτιούν. Από τη μια πλευρά βία, καταλήψεις και ναρκομανείς μέσα στα αμφιθέατρα, από την άλλη ιδρύματα εγκλωβισμένα σε έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη, με ασφυκτικό έλεγχο από το κράτος και διοικήσεις ανίκανες να αντιδράσουν από φόβο για επέκταση των επεισοδίων και της ανομίας.

Παρά την πολυετή υποχρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων δε, η πολιτεία τα εμποδίζει και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Στην Αθήνα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κλείνει σήμερα για τέσσερις ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία τοξικομανών στο εσωτερικό του, αλλά και την άρνηση της πολιτείας να παρέμβει, παρά τις επιστολές που έχουν σταλεί επανειλημμένα στα αρμόδια υπουργεία. Στην Κρήτη, το σίριαλ με την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου (ένα εκ των οποίων είναι σε κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών επί 13 χρόνια) πήρε χθες νέα τροπή, εντός μάλιστα του Κοινοβουλίου. Οπου και ο απερχόμενος πρύτανης του ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης διέψευσε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και αναρωτήθηκε τι σημαίνει τελικά νομιμότητα και τι παρανομία…

Μνημείο… αντιεξουσιαστών
Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε το καλοκαίρι να σταματήσει την προσπάθεια της διοίκησης του ιδρύματος να αξιοποιήσει τρία διατηρητέα κτίριά του, χαρακτηρίζοντας μέσω αρμόδιας επιτροπής του ως «μνημείο» το ένα από αυτά που ήταν κατειλημμένο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μάλιστα, ο κατειλημμένος χώρος χαρακτηρίστηκε ως «χώρος κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών» με εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το ΚΑΣ – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ολα αυτά έγιναν μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτίσματος, που κατοχυρώθηκε σε ξένη επενδυτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Η εταιρεία θα αναστηλώσει τα τρία κτίρια και θα πληρώσει για τη χρήση τους επί 25ετία στο ίδρυμα 9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 360.000 ετησίως. Με την ετήσια χρηματοδότησή του από το κράτος, περίπου 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή το ίδρυμα θα πετύχει αύξηση της χρηματοδότησής του κατά 30% ετησίως από κτίρια που του ανήκουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού τα αγόρασε το 1986 από το υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ζήτημα νομιμότητας της αγοραπωλησίας λόγω ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Ηχηρή διάψευση
«Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλωμενάκης, στην κοινοβουλευτική του ερώτηση και στη διάρκεια της συζήτησης, εσφαλμένα αναφέρει ότι υφίσταται υποχρέωση πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό σύμφωνα με τον Ν. 3310/2005. Διευκρινίζεται ότι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης αποτελεί ΝΠΙΔ, το οποίο λειτουργεί με τη μορφή ΑΕ, εξαιρείται δε ρητά από τον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 41 του Ν. 2413/1996, και ως εκ τούτου συνάπτει ιδιωτικές συμβάσεις και όχι δημόσιες συμβάσεις. Επιπρόσθετα, η ανάδοχος και μισθώτρια εταιρεία αποτελεί ΕΠΕ και για τον λόγο αυτόν σε κάθε περίπτωση δεν τυγχάνουν εφαρμογής για αυτήν οι διατάξεις του Ν. 3310/2005 περί ονομαστικοποίησης μετοχών εταιρειών που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μισθώτρια εταιρεία, με έδρα σε άλλη χώρα της ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξωχώρια εταιρεία κατά την έννοια του Ν. 3310/2005» τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ιδρύματος.
«Κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου επιχείρησε να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις ότι δήθεν βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων, ενώ μέχρι σήμερα το ίδρυμα δεν έχει γίνει αποδέκτης καμιάς απολύτως σχετικής ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές της Δικαιοσύνης!» λέει σχετικά ο Βασίλης Διγαλάκης.

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκλήρωσε την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία εκμίσθωσης και διάσωσης των ιστορικών κτιρίων της πρώην Μεραρχίας Κρητών, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοσιότητα, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα επίσημα πρακτικά (προφανώς βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Παιδείας, σε περίπτωση που θα τον ενδιέφερε να τα μελετήσει, παρότι αυτά δεν μας έχουν ζητηθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή), όχι απλώς καθίστατο ενήμερη σε κάθε φάση της διαδικασίας αξιοποίησης, αλλά επιπλέον – χωρίς πάντοτε να είναι νομικά απαραίτητο – τις επικύρωνε διά της ψήφου των μελών της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η κόντρα στη Βουλή
«Το μόνο παράνομο σε όλα αυτά είναι η κατάληψη της περιουσίας του ιδρύματος εδώ και 13 χρόνια, για την οποία δεν κάνει κανείς τίποτα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Διγαλάκης. Για την παρουσία του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης δε, ο Διγαλάκης σχολιάζει: «Υπουργείο Παιδείας: όταν η νομιμότητα χάνει τη σημασία της. Εξαφάνισε κατάληψη και μπλοκάρει την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας» συνεχίζει δηκτικά.

«Η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλωμενάκη για τα κτίρια στον λόφο Καστελλίου, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, μόνο απορία και θλίψη γεννά σε κάθε έλληνα πολίτη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Διγαλάκης. «Επέλεξαν να μην κάνουν την παραμικρή αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψη της ιδεοληπτικής ομάδας που επί χρόνια καταστρέφει το ιστορικό κτίριο της πόλης, σύμφωνα και με το πρόσφατο πόρισμα (3/7/2017) της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού».

«Πέρασαν 14 χρόνια χωρίς να υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον για την τύχη του κτιρίου. Η τελευταία απόφαση του ΥΠΠΟΑ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτίσματος, ο οποίος κατοχυρώθηκε σε επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να ερμηνεύεται ως προσπάθεια ακύρωσης της επένδυσης» τονίζει το ίδρυμα.

Αγορασµένα από το 1986
Για την Ιστορία, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το 1986, αγόρασε, έναντι 103 εκατ. δραχμών, τα κτίρια των Τουρκικών Φυλακών, των Στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών στην παλιά πόλη των Χανίων. Σε αυτά στεγάζονταν στο παρελθόν οι διοικητικές του υπηρεσίες. Το 2003 στο κτίριο της Μεραρχίας έγινε κατάληψη από αντιεξουσιαστές. Ωστόσο, την ίδια περίοδο είχαν δοθεί περί τα 700.000 ευρώ για εργασίες, ώστε να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών.

Σήμερα, παρά το πρόβλημα στατικότητας που αντιμετωπίζει το κτίριο, οι αντιεξουσιαστές αρνούνται να το εκκενώσουν.
Πριν από δύο χρόνια, η διοίκηση και οι διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος που στεγάζονταν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο κάμπους του στην περιοχή του Ακρωτηρίου, οπότε άρχισε να συζητείται η πιθανότητα (σε περίοδο μάλιστα οξείας υποχρηματοδότησής του) αξιοποίησης των κτιρίων του.

Το ίδρυμα περιέγραψε εκ νέου χθες την υπόθεση ενόψει της συζήτησης στη Βουλή: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης απέκτησε την πλήρη κυριότητα των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών και πρώην Φυλακών – Στρατώνων που βρίσκονται στη συνοικία Καστέλλι της πόλης των Χανίων, δυνάμει τού με αριθμό 47433 και με ημερομηνία 27-10-1986 πωλητηρίου του υπουργείου Οικονομικών. Στον παραπάνω τίτλο κτήσης κυριότητας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τη χρήση των εν λόγω κτιρίων. Το υπουργείο Οικονομικών δεν παραχώρησε με δωρεά τη χρήση των εν λόγω ακινήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έτσι ώστε να δύναται να ορίζει τον σκοπό της παραχώρησης, ούτε παρακράτησε την κυριότητα αυτών των κτιρίων. Το υπουργείο Οικονομικών πώλησε τα παραπάνω κτίρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης έναντι ανταλλάγματος, το οποίο εισέπραξε, χωρίς να δεσμεύσει με κανένα τρόπο το Πολυτεχνείο ως προς τον τρόπο αξιοποίησής τους. Μετά την πλήρη μετεγκατάσταση στη σύγχρονη Πολυτεχνειούπολη του Ακρωτηρίου και από τη στιγμή που τα τρία κτίρια δεν χρησιμοποιούνταν πλέον για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς ή διοικητικούς σκοπούς, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, το ακίνητο στον λόφο Καστέλλι με τα εντός αυτού ευρισκόμενα τρία κτίρια νομίμως περιήλθαν στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, στο ΠΔ 31/1933 ορίζεται ρητώς ότι με την έναρξη ισχύος του διατάγματος αυτού η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΙΠ) του ακαδημαϊκού ιδρύματος έχει την εντολή και πληρεξουσιότητα για την επιχείρηση των δικαιοπραξιών που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του και τα κληροδοτήματά του, τα οποία έχουν περιέλθει στη διαχείριση της Εταιρείας, και αρμόδιο όργανο για τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Κατά τ’ άλλα, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε πλέον συνηθίσει σε τακτική βάση να επιστρατεύεται από τους ίδιους πολιτικούς κύκλους κι ένα καινούργιο νομικό εφεύρημα κατά του δημόσιου συμφέροντος και της συνταγματικής νομιμότητας στο ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων του λόφου Καστελλίου, στο πλαίσιο της ιδεοληπτικής τους συγγένειας με τους παράνομους καταληψίες. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι στην πρόσφατη εισήγησή του το υπουργείο Πολιτισμού προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφέρει προκλητικά ότι σήμερα το κτίριο της Μεραρχίας στα Χανιά αποτελεί “χώρο κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών”, αποσιωπώντας για μία ακόμη φορά την παράνομη κατάληψή του!».