Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ συναντά τη βραβευμένη μαθήτρια Μ. Κοκάλα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/01/2019 - 19:21 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το Σεπτέμβριο του 2014, όταν η 15χρονη Μαρία Κοκάλα, από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας ξεκίνησε -μαζί με τους συμμαθητές της- να δημιουργεί τη δική της Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» με την καθοδήγηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η απόφαση θα άλλαζε τη ζωή της… Ότι θα κατακτούσε ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» από το Junior Achievement Europe ως πρόεδρος της μαθητικής «επιχείρησης» Smileybin, ότι θα κέρδιζε υποτροφία 20.000 ευρώ από το ΣΕΝ/JA Greece, ότι θα πήγαινε στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δεχόταν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Μαρία είχε την περασμένη εβδομάδα ακόμη μία μεγάλη συνάντηση. Η πρώτη γυναίκα πρύτανης όλων των πανεπιστημίων του Παρισιού, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ τη δέχθηκε με χαρά στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Η 17χρονη σήμερα Μαρία, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κορινού Πιερίας, διαβάζει μέρα-νύχτα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στόχος της είναι η εισαγωγή της στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Θα τα καταφέρεις», της είπε η κ. Αρβελέρ, κοιτώντας την με αγάπη. «Το γλυκό της βλέμμα, οι λέξεις αυτές, από τα χείλη της κυρίας Αρβελέρ, που την παρακολουθώ και τη θαυμάζω απεριόριστα, μου έδωσαν τεράστια δύναμη. Θα βάλω ακόμα περισσότερο τα δυνατά μου και ελπίζω ότι πράγματι θα τα καταφέρω», είπε η Μαρία.

Το κύριο θέμα που φάνηκε να απασχολεί τη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, στο ξεκίνημα των σπουδών της και της επαγγελματικής της πορείας είναι η ισότητα των δύο φύλων στον επαγγελματικό στίβο και τη ζωή γενικότερα.

«Το γεγονός ότι ήσασταν γυναίκα σας δημιούργησε εμπόδια στην πορεία σας;» ρώτησε την κυρία Αρβελέρ. «Στη Γαλλία, όχι μόνο δεν ήταν εμπόδιο, με βοήθησε κιόλας», απάντησε η κυρία Αρβελέρ. «Βέβαια, κάποιοι αντιπρυτάνεις με αντιμετώπιζαν υποτιμητικά, δε με κοιτούσαν στα μάτια. Το σεβασμό όμως τον κέρδισα με την αποφασιστικότητά μου. Για να καταφέρω να τιθασεύσω ομάδες αναρχικών που προκαλούσαν προβλήματα έφερα την αστυνομία στη Σορβόννη 22 φορές. Κανένας από τους άνδρες δεν θα το έκανε αυτό! Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν πώς είναι να είναι μια γυναίκα Πρύτανης, εάν τα καταφέρνει, οι συνεργάτες μου απαντούσαν: “ Η κυρία Πρύτανης, είναι άνδρας”! Ήμουν πολύ φίλη με τη Σιμόν Βέϊλ και εκείνη μια μέρα μου είπε: “ Άκου βρε Ελένη! Εσύ κι εγώ θα είμαστε οι Άνδρες της Χρονιάς”»!

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κάρολος Μαρκουϊζος, εθελοντής στο ΣΕΝ/JA Greece και εκπρόσωπος στην Ελλάδα του MDRT, του παγκόσμιου οργανισμού «επίλεκτων» επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου -που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συνάντησης-, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece. Αργύρης Τζικόπουλος, η δημοσιογράφο, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού Μαρία Γιαννέτου και ο Παναγιώτης Λελεδάκης, μέλος του MDRT Ελλάδος.

Η συνομιλία της κυρίας Αρβελέρ με την Μαρία Κοκάλα θα μεταδοθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του MDRT το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2019 στο Divani Caravel και στο οποίο θα είναι ομιλήτρια η Μαρία.

Loading...


  • europalso   ideascentral