Η ανώτατη online εκπαίδευση

ipaidia thumbnail

Επιτέλους, το διεθνές διαδίκτυο ταράζει τους κύκλους της ανώτατης εκπαίδευσης. Μια από τις πλέον συντηρητικές βιομηχανίες του πλανήτη –όπου η ηλικία ενός θεσμού είναι το ισχυρότερο βαρόμετρο για την θέση του στην αγορά- μεταπηδά με μεγάλες δρασκελιές στον online κόσμο. Κάθε μέρα εισάγεται και ένα νέο προϊόν “Massive open online course” ή “Mooc”.

Τα διπλώματα που προκύπτουν δεν είναι αναγνωρισμένα, τα ποσοστά διακοπής των μαθημάτων είναι υψηλά και ο σχεδιασμός των σπουδών δεν είναι ακόμη ώριμος. Είναι όμως πολύ δημοφιλή. Η Coursera, κορυφαία πλατφόρμα Mooc, διαθέτει 2 εκατομμύρια καταγεγραμμένους χρήστες και τα ατομικά της μαθήματα προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Προφανώς θα υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί σε χρήμα αυτός ο ενθουσιασμός. Οπως οι εφημερίδες, τα πανεπιστήμια πειραματίζονται με τα online επιχειρηματικά μοντέλα. Πάρα πολλές ιδέες ακούγονται προς αυτή την κατεύθυνση –είτε περίπλοκες όπως η αξιοποίηση δεδομένων χρηστών για χρήση στο μάρκετινγκ, είτε απλές όπως η χρέωση για το περιεχόμενο των σπουδών.

www.euro2day.gr

ip[
Exit mobile version