Ολοκληρώθηκε η τελετή των βραβεύσεων του 17ου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού φοιτητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Europe Enterprise Challenge 2020» που φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Junior Achievement Greece. Καλύτερη φοιτητική Start up της Ευρώπης για το 2020 αναδείχθηκε η ομάδα «AID4ALL» από την Κύπρο.

«Ως κυβέρνηση είμαστε υπέρμαχοι της επιχειρηματικότητας, την στηρίζουμε στα σχολικά προγράμματα, και στα πανεπιστήμια βεβαίως, διότι θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα ουσιαστικά αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, καλλιεργεί την ευκαιρία να υπεισέλθει κανείς σε δεξιότητες κοινωνικές που έχουν σχέση με την καινοτομία, την βιωματική γνώση, την συνεργατικότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απονέμοντας το πρώτο βραβείο. Παράλληλα τόνισε: «Πιστεύουμε τόσο πολύ στην επιχειρηματικότητα, που πριν μερικές εβδομάδες περάσαμε νομοθεσία που προβλέπει η επιχειρηματικότητα να αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος. Αυτό είναι μέρος μιας προσπάθειας εισαγωγής νέων γνωστικών αντικειμένων», ενώ προσέθεσε ότι η συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα είναι πιο σημαντική, απ’ ότι η νίκη, καθώς το εγχείρημα έχει τόσα πολλά να προσφέρει σε μία νέα γενιά.

Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η ομάδα «Mized» από την Πορτογαλία. Την απονομή έκανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό της κυβέρνησης, ‘Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές απ’ όλες τις χώρες που υπερπήδησαν τα εμπόδια αυτής της άνευ προηγουμένου πανδημίας τόνισε ότι «το πάθος για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα παραμένει απαράλλακτο». «Έχοντας διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΣΕΝ / JA GREECE είναι τιμή μου να μετέχω στις προσπάθειες του ΣΕΝ και να είμαι μάρτυρας του πώς γίνονται τα όνειρα των νέων ανθρώπων πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ταγμένη να προάγει το όραμα και την αποστολή του ΣΕΝ κι αυτό έχει επηρεάσει και το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς μετά από παρότρυνση και σύσταση του ΣΕΝ συμπεριλάβαμε την επιχειρηματικότητα σαν μάθημα επιλογής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. ‘Αρα μικρότερα και μεγαλύτερα βήματα ήδη μετασχηματίζουν τη χώρα μας τη στιγμή που μιλάμε», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Stiles» από τη Μάλτα. «Αυτή η τελετή είναι πολύ σημαντική, αυτά τα βραβεία είναι πολύ επίκαιρα, ειδικότερα τώρα στην μετά κορονοϊού εποχή. Πρέπει να τονίσω την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του έργου σας. Γιατί εδώ έχει να κάνει με κάτι που για εμάς είναι πολύ σημαντικό στις Βρυξέλλες, δηλαδή να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρηματικές ικανότητες των νέων και να τις αναπτύξουμε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της απονομής. Ακόμη γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια σημαντική πρωτοβουλία για μια νέα ατζέντα δεξιοτήτων. «Εκεί θα τονίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο σε μια ‘’επανάσταση” όσον αφορά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Στην καρδιά αυτής της “επανάστασης” σχετικά με τις δεξιότητες, που θα οδηγήσει στην πράσινη μετάβαση και στην ψηφιακή μετάβαση την Ευρώπη , η επιχειρηματικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Γιατί η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι σημαντικές σχετικά με την ικανότητα να προσαρμοστούν, να διαχειριστούν την αλλαγή, να δημιουργήσουμε υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει την αγαπημένη του φοιτητική επιχείρηση. Νικήτρια του βραβείου «Public Choice Award» αναδείχθηκε η ομάδα «AID4ALL» από την Κύπρο, συγκεντρώνοντας 10.000 ψήφους. Την απονομή του βραβείου έκανε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη καθιστώντας σαφές ότι «το υπουργείο Παιδείας, πλήρως στηρίζει το έργο του ΣΕΝ στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβρη του 2020 το μάθημα της επιχειρηματικότητας θα αποτελέσει μέρος του διδακτικού προγράμματος των σχολείων σε όλη την επικράτεια».

Το βραβείο ψηφιακής καινοτομίας ( Digital Innovation Award 2020 ) κέρδισε και η ελληνική ομάδα «Dr. IV» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Dr.IV είναι ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία και κλινικές, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και μίας Mobile εφαρμογής. Όραμα της Dr. IV είναι να προσφέρει ένα σύστημα το οποίο βοηθάει σε θέματα διαχείρισης χρόνου τις μονάδες που έχουν έλλειψη προσωπικού (κυρίως νοσοκόμους), που μάχονται για την υγεία μας καθημερινά, ειδικά στην περίοδο του COVID-19, και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές που προκύπτουν από σφάλματα ορών. Τα μέλη της ομάδας «Dr.IV» είναι ο Ιωάννης Βούγιας, η Χριστιάννα Γεωργούλη και ο Αντώνης Φάρος. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι περιλαμβάνονται στους νικητές του βραβείου για τις ηγετικές ικανότητες (JA Alumni Leadership Award of JA Enterprise Challenge 2020).

Ο διαγωνισμός είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ενώ μεταξύ άλλων σύντομες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel, η ευρωβουλευτής, Martina Dlabajova, ο CEO του JA Europe, Salvatore Nigro, o πρόεδρος του JA Europe, Adam Warby, ο CEO του JA Wordwide Asheesh Advani, o πρόεδρος του JA Worldwide Francesco Vanni d’ Archirafi, ο πρόεδρος JAGreece, Μάρκος Βερέμης και ο γενικός διευθυντής του Junior Achievement Greece και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του JA Europe, Αργύρης Τζικόπουλος. Την διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και διευθύντρια Επικοινωνίας του JA Greece, Mαρία Γιαννέτου.