Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Πανορθόδοξη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προσυνοδικής Επιτροπής

Πανορθόδοξη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προσυνοδικής Επιτροπής
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Με την προ ολίγων ημερών λήξη των εργασιών της Ε΄ Προσυνοδικής Διασκέψεως ολοκληρώθηκε το έργο της Προσυνοδικής Επιτροπής, χωρίς να μπορέσει να καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις επί των περισσοτέρων θεμάτων, που είχε αναλάβει να επεξεργασθεί.

Από τα δέκα θέματα, που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και που έγιναν εννέα με την ενοποίηση δύο – «περί των σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την Οικουμενική Κίνηση» και «προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο» – δεν επεξεργάστηκε καθόλου δύο:

Το Πατριαρχείο της Σερβίας τέλος τόνισε την άποψη ότι κακώς λέγεται ως αιτιολογία που η Σύνοδος δεν αποκαλείται Οικουμενική, ότι δεν συμμετέχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες. «Όταν το λέμε αυτό είναι ως να δεχόμαστε τη θεωρία των κλάδων. Δεν υπάρχει διηρημένη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι Μία και Αδιαίρετη» τόνισαν. Επίσης ζήτησαν να αρχίσει επεξεργασία θεμάτων ώστε να διοργανωθεί η 10η Οικουμενική Σύνοδος, στην οποία θα αναγνωριστούν η 8η και η 9η Οικουμενικές Σύνοδοι. Επίσης σημείωσαν ότι στα χρόνια που κύλισαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την Πανορθόδοξη είναι ξεπερασμένα, ενώ βρίσκονται στην επικαιρότητα άλλα μείζονος σημασίας για τη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών.
ip[
Exit mobile version