Γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί παραιτούνται από τα ιδιωτικά για να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές

ΟΙΕΛΕ: Η πρότασή τους αυτή, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και σε σημαντικές μειώσεις μισθών Την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ζητά, με ανακοινωθέν, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, ενώ σημειώνει πως το προσλαμβάνει αναπληρωτές που ήδη εργάζονται στα Ιδιωτικά Σχολεία, εν μέσω της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν την τάξη.

“Μια εκλογίκευση του ωραρίου αυτού προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με κατάργηση της ωρίμανσης θα αποκάλυπτε ότι τα πραγματικά κενά είναι πολύ λιγότερα και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό πολύ χαμηλότερο”.

Παράλληλα σχετικά με τις στη μέση της σχολικής χρονιάς ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει τα εξής:

Για ακόμα μια σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλύψει τα πολλά κενά στη δημόσια εκπαίδευση, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Πέραν των τεράστιων προβλημάτων που φανερώνει η πρακτική αυτή σε σχέση με την λειτουργία των κρατικών σχολείων, ταυτόχρονα πλήττει και τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων: πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν την τάξη κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς καλούνται σε θέση αναπληρωτών με χρονικό περιθώριο ανάληψης υπηρεσίας λίγων ημερών, αν όχι ωρών”.

Το πρόβλημα θα γίνει πολύ πιο οξύ από ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις που όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, θα προβλέπουν ότι, αν κάποιος εκπαιδευτικός δεν αποδεχτεί τον διορισμό του, θα τιμωρείται με αποκλεισμό από τους πίνακες. Παλαιότερα, υπενθυμίζουμε, ένας εκπαιδευτικός που ήταν διορισμένος σε ιδιωτικό σχολείο, μπορούσε να παραμείνει στη θέση του έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό δεν διαταρασσόταν η λειτουργία της τάξης, χωρίς απώλεια κάποιου δικαιώματος του εργαζόμενου.

Σήμερα, όμως, δημιουργείται το παράδοξο, το υπουργείο να προσλαμβάνει ανθρώπους που ήδη απασχολούνται, ενώ υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είναι άνεργοι.

Η πρόταση του Συνδέσμου μας είναι, προκειμένου να μην διαταράσσεται η λειτουργία των σχολείων, είτε να μην καλούνται από τους πίνακες εκπαιδευτικοί που είναι ήδη διορισμένοι, είτε, αν κληθούν, να έχουν την επιλογή να παραμείνουν στο σχολείο τους χωρίς να υποστούν κάποια ποινή και χωρίς να χάσουν την προϋπηρεσία αυτή.

Απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Η παραπάνω ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προκάλεσε της αντίδραση της ΟΙΕΛΕ, η οποία μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

Η πρότασή τους αυτή, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και σε σημαντικές μειώσεις μισθών, και σε επιπλέον αύξηση ωραρίου για τους συναδέλφους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία! Για το γεγονός ότι για Φυσικά, η πρότασή τους αυτή δεν γίνεται ούτε για το καλό της εκπαίδευσης ούτε για το καλό της κοινωνίας. Γίνεται αποκλειστικά για τα δικά τους ταμεία καθώς φιλοδοξούν, μετά από τα δώρα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, να μειώσουν έτι περαιτέρω το εργασιακό κόστος.

Για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος των σχολαρχών διαμαρτύρεται, διότι πολλοί εκπαιδευτικοί παραιτούνται από τα ιδιωτικά σχολεία για να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές. Ζητούν, μάλιστα, κατά παραβίαση κάθε νόμου («ξεχνώντας» φυσικά ότι οι εκπαιδευτικοί διορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από αυτούς) να κηρυχθεί αδύνατη η παραίτηση ενός εργαζόμενου (σε ποια χώρα, πλην της υποσαχάριας Αφρικής ίσως, απαγορεύεται να παραιτείται κάποιος από τη δουλειά του;) και να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση ως αναπληρωτών ήδη διορισμένων σε ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών.

Ας μην διαρρηγνύουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους οι εκπρόσωποι των σχολαρχών για τους εκπαιδευτικούς. Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας που επιλέγουν την επαγγελματική αυτοκτονία της παραίτησης (μιλούμε για «αυτοκτονία», διότι μηδενίζουν έτσι την προϋπηρεσία τους, ώστε να εργαστούν για ελάχιστους μήνες και να μην πληρωθούν μάλιστα το καλοκαίρι, ενώ οι πίνακες θα έχουν κλείσει ούτως ή άλλως για δύο χρόνια και δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση γι’ αυτόν), επειδή η ζωή τους στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι αφόρητη.

ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ,με ανακοίνωση, «καταγγέλλει την πρόκληση του Συνδέσμου των Σχολαρχών που ζητούν μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών – αναπληρωτών και γενναίες περικοπές μισθών σε όλους τους εκπαιδευτικούς μέσω αύξησης ωραρίου και κατάργησης της ωρίμανσης.»

Παράλληλα το ΔΣ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και καλεί την Υπουργό Παιδείας να απορρίψει συλλήβδην τις ανωτέρω απαράδεκτες προτάσεις.

ip[
Exit mobile version