Έτοιμοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διεκδίκηση διεξόδων σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία εμφανίζονται φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων Ιστορίας- Αρχαιολογίας από όλη την Ελλάδα, αναζητώντας θέση στο επάγγελμα του ξεναγού.

Ναπολέων Παπαδόπουλος, thesstoday

Ειδικότερα, έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή από φοιτητές, αποφοίτους και μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιστορίας- Αρχαιολογίας σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ, η οποία συλλέγει πληρεξούσια που υπογράφουν φοιτητές τμημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ στις αρχές Αυγούστου και να διεκδικήσει την επαναλειτουργία των ταχύρρυθμων σεμιναρίων που μετεκπαιδεύουν τους αποφοίτους του τμήματος για να γίνουν ξεναγοί.

Τα συγκεκριμένα σεμινάρια ξεκίνησαν το 2013 με υπουργική απόφαση, πραγματοποιούνταν μέχρι το 2016 και απευθύνονταν σε αποφοίτους τμημάτων που σχετίζονταν με συναφείς ειδικότητες όπως Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης, Πολιτισμική Διαχείριση, Εθνογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία.

Μέσω των συγκεκριμένων δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων που υλοποιούνταν σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας, οι επιμορφούμενοι μπορούσαν να πιστοποιήσουν την ιδιότητά τους ως ξεναγοί.

Μέχρι σήμερα η συντονιστική επιτροπή έχει αποστείλει δύο επιστολές στο Υπουργείο Τουρισμού, μέσω των οποίων ζητάει την επαναφορά των ταχύρρυθμων σεμιναρίων.

Δείτε εδώ την επιστολή των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΠΘ και εδώ την επιστολή των φοιτητών και αποφοίτων του ΕΚΠΑ

Να σημειωθεί πως σήμερα ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να γίνει κάποιος ξεναγός είναι να εισαχθεί και να παρακολουθήσει τη Σχολή Ξεναγών, η οποία λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τους υποψήφιους που μπορούν να κάνουν αίτηση εισαγωγής σε αυτήν να μην περιορίζονται μόνο στους αποφοίτους Ιστορικού-Αρχαιολογικού. Στη σχολή γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφοιτοι άλλων τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι θέσεις είναι περίπου 40 σαράντα σε κάθε σχολή και το 70% αφορά απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μόλις το 30% απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

“Καλπάζει η ανεργία στον κλάδο – Στόχος μας είναι ο ποιοτικότερος τουρισμός”

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με μέλη της συντονιστικής επιτροπής και συζήτησε με φοιτητές και αποφοίτους για τους λόγους που πρέπει να επανέλθουν τα ταχύρρυθμα σεμινάρια, με την ανεργία και την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, να αποτελούν βασικότατους παράγοντες.

“Γενικότερα, υπάρχουν πολλά τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας σε ολόκληρη την Ελλάδα με χιλιάδες αποφοίτους κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται απορρόφηση των αποφοίτων με κάποιον τρόπο, επομένως η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο είναι ακραία. Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια μάς επιτρέπουν να διεκδικήσουμε μία θέση σε ένα ελεύθερο επάγγελμα και να αποκατασταθούμε επαγγελματικά. Επιπλέον, η χώρας μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Μητρώου Ξεναγών στο Υπουργείο Τουρισμού οι ξεναγοί που απασχολούνται είναι μόλις 600, αριθμός πάρα πολύ μικρός. Τα δίμηνα ταχύρρυθμα σεμινάρια πραγματοποιούνταν παλαιότερα τρεις φορές το χρόνο και έπαιρναν 40 άτομα έκαστο σε αντίθεση με τις Σχολές Ξεναγών, στις οποίες εισάγονται περίπου 40 άτομα και έχουν χρονική διάρκεια 2,5 χρόνια”, ανέφερε μέλος της επιτροπής.

“Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη Σχολή Ξεναγών. Με την επανέναρξη των σεμιναρίων δε θέλουμε να σταματήσει η λειτουργία της. Θέλουμε να υπάρχουν και τα δύο παράλληλα για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Επιπλέον, αποβλέπουμε σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό. Όταν εμείς έχουμε το πανεπιστημιακό υπόβαθρο, θεωρούμε ότι είμαστε αρκετά καταρτισμένοι και δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουμε και τη Σχολή Ξεναγών αλλά αρκεί ένα δίμηνο σεμινάριο. Ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι το μόνο ‘κλειστό’ στη χώρα μας και αφορά τον τουρισμό που είναι η ‘βαριά’ μας βιομηχανία”, τόνισε χαρακτηριστικά έτερο μέλος της επιτροπής.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην προσπάθεια

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, μέσω αναρτήσεων σε σχετικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν φοιτητές και αποφοίτους, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια επανέναρξης των σεμιναρίων.

Δείτε το διαδικτυακό κάλεσμα και το πώς μπορεί κανείς να λάβει μέρος:
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ
Αν και παράλογο, αρχαιολόγοι και ιστορικοί στην Ελλάδα σήμερα ΔΕΝ μπορούμε να εργαστούμε ως ξεναγοί.
Για να εργαστεί κάποιος ως ξεναγός στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει να αποφοιτήσει από μια μεταδευτεροβάθμια σχολή Ξεναγών του κράτους. Η φοίτηση εκεί διαρκεί 2,5 χρόνια και το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από μαθήματα που διδάσκονται στα ιστορικά και αρχαιολογικά τμήματα.
Οι απόφοιτοί μας είναι αυτοί που φέρνουν ευρήματα στο φως, αλλά ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να ξεναγήσουν στην αρχαιολογική ανασκαφή που δουλεύουν. Οι απόφοιτοί μας είναι πανεπιστημιακά καταρτισμένοι πάνω στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας αλλά ο νόμος τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να ξεναγήσουν σε ένα μουσείο. Μπορεί ακόμα να κατέχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα, να δημοσιεύουν σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μοιραστούν τις γνώσεις τους στα πλαίσια μιας ξενάγησης. Οι απόφοιτοί μας μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, ακόμα και να διδάξουν στις ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ, αλλά δεν κρίνονται ΕΠΑΡΚΕΙΣ από τον νόμο για να ξεναγήσουν οι ίδιοι.
Απεναντίας, είμαστε υποχρεωμένοι να τελειώσουμε πρώτα τις κρατικές σχολές ξεναγών και να εξεταστούμε ξανά στο αντικείμενο, στου οποίου την μελέτη αφιερώσαμε τουλάχιστον 4 χρόνια μέσα στο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει να προσφέρει το κράτος.
Η ομάδα μας από φοιτητές και αποφοίτους θα καταθέσει ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές του Αυγούστου, για να διεκδικήσει το δικαίωμά μας στο επάγγελμα του Ξεναγού. Η προσφυγή αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι την δικαίωσή μας από το δικαστήριο. Μπορείτε να βοηθήσετε υπογράφοντας ένα πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο, το οποίο θα εξουσιοδοτεί την δικηγόρο μας να εκπροσωπήσει και σε εσάς μέσα στους υπόλοιπους. Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη συλλέξει πληρεξούσια φοιτητών και απόφοιτων από Βόλο, Γιάννενα, Άγιο Νικόλαο, Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Τρίπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.
Η Δικηγόρος μας, απόφοιτος επίσης και αρχαιολογικού τμήματος, θα μας εκπροσωπήσει ΔΩΡΕΑΝ. Η όλη διαδικασία θα κοστίσει στον καθένα μας 15 ευρώ για τις υπηρεσίες του συμβολαιογράφου που θα μας τυπώσει το πληρεξούσιο και λίγα λεπτά από τον χρόνο μας.
Μπροστά στην προοπτική να ανοίξει μια επιπλέον επαγγελματική διέξοδος στο κορεσμένο μας επάγγελμα, δεν είναι μεγάλο αντίτιμο!
Η ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ. Μετά η δικηγόρος μας θα μαζέψει όλα τα πληρεξούσια και θα πραγματοποιήσει την προσφυγή στις αρχές Αυγούστου.
Όποιος επιθυμεί να συμβάλλει μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας «Ταχύρρυθμα Σεμινάρια 2020» στο fb και έπειτα να μας στείλει στο [email protected] για να του εξηγήσουμε ακριβώς τι βήματα πρέπει να κάνει για να βοηθήσει.
Το συντονιστικό της Προσφυγής ΑΠΘ-ΕΚΠΑ